Slovenski premijer Miro Cerar osudio je u subotu stanje u luci Koper jer su radnici zadnjih dana blokirali željeznički i teretni promet prema jedinoj slovenskoj komercijalnoj luci, navodno zato što vlada planira privatizaciju i izmjenu ugovora o koncesiji.

“Neću pristati da radnici vode državna poduzeća, a još manje državu, blokada je potpuno neprihvatljiva i izazvala je veliku štetu Kopru i ugledu cijele države”, kazao je Cerar.

Vlada neće dopustiti da bude ucijenjena, rekao je.

Teretni cestovni i željeznički promet prema luci Koper zadnjih nekoliko dana je blokiran poslije više masovnih prosvjeda radnika i sadašnje uprave nezadovoljnih navodnim mjerama vlade da smijeni sadašnje vodstvo i dovede u luku novog koncesionara.
Cerar je izrazio žaljenje što je krajem tjedna pod pritiskom događaja u Kopru ostavku podnio Marko Jazbec, direktor državne agencije koja upravlja državnom imovinom, a koji je trebao provesti promjene u upravi i nadzornom odboru.

Sadašnje tuurbulentno stanje u luci Koper usporava mogućnosti gradnje drugog kolosijeka pruge Koper – Divača koja bi podigla kapacitet pretovara i izglede Kopra da u budućnosti konkurira drugim europskim pristaništima, osobito u zemljama Srednje Europe koje prometno gravitiraju prema Jadranskom moru.

Prema nekim izračunima, riječ je o projektu vrijednom 1,5 milijarde eura za koji Slovenija nema proračunskih sredstava nego bi se financirao javno-privatnim partnerstvom preko ulagača koji bi se javili na natječaj.

Komentiraj