Stanje na požarištima na Pelješcu je bolje nego proteklih dana, a župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić proglasit će stanje elementarne nepogode za općine na Pelješcu i Korčuli pogođene požarima, rekao je u subotu ujutro glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

”Za općine Orebić, Janjina i Ston na Pelješcu, te općinu Smokvica na Korčuli najvjerojatnije će se u ponedjeljak proglasiti stanje elementarne nepogode. Načelnici općina samo moraju podnijeti izvješće,” rekao je Cvjetinović.

Istaknuo je kako je u subotu ujutro stanje na požarištu na Pelješcu ”najbolje od kada su požari počeli u ponedjeljak”.

”Situacija je daleko najbolja dosada. Vatra je na istim pozicijama kao i jučer, poviše Ponikava i u brdu iznad Brijeste, ali situacija je najbolje dosada. Na terenu je više od 300 vatrogasaca”, rekao je Cvjetinović. Od ponedjeljka je na Pelješcu izgorjelo više od 3500 hektara površine, kazao je.

 

  • Požar kod mjesta Smokvice na Korčuli vatrogasci su nakon tjedan dana borbe s vatrom u petak stavili pod nadzor, jake vatrogasne snage koje su pristigle u pomoć povučene su, a požarište saniraju lokalni vatrogasci. Opožareno je oko 850 ha borove šume, makije i niskog raslinja, kaže se u izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

 

Požar kod Plomina ugašen, kod Kršana i Kožljaka pod kontrolom

Požar na području Plominske gore koji je progutao više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja jutros je najprije lokaliziran a potom i ugašen, a pod kontrolu je stavljen požar na području između Kršana i Kožljaka koji se jučer ponovno rasplamsao, rekao je Hini županijski vatrogasni zapovjednnik Dino Kozlevac.

Požar između Kršana i Kožljaka još nije ugašen, ali vatrogasci drže vatru i cijelu situaciju pod kontrolom, rekao je Kozlevac. Gasi ga sedamdesetak vatrogasaca iz cijele Istre s trideset vozila, a jutros su na mjesto požara stigla i tri kanadera.

“Struja je za područje Kršana isključena, a prometnice koje su jučer bile zatvorene za promet ponovno su otvorene,” rekao je vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

U tom požaru do sada je izgorjelo više od 60 hektara bjelogorične šume i niskog raslinja.

Većina ostalih požara ugašena

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u petak tijekom dana ugašeni su požari na vrhu Dinare poviše sela Ježević, gdje je izgorjelo oko 50 hektara niskog raslinja na nepristupačnom terenu; te požar kod kamenoloma Pučišća na Braču, gdje je izgorjelo oko hektar borove šume i na području Gustirna u općini Marina, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Požar na lokaciji Vinovac u općini Marina, koji je zahvatio 28 hektara borove šume, smrike i niskog raslinje na području Šibensko-kninske županije lokaliziran je i snacija je u tijeku.

U toj je županiji u subotu ujutro još aktivan požar na lokaciji Čista Mala jer je dijelom ušao u minski sumnjivo područje pa ga vatrogasci nadgledaju i saniraju sa sigurnih područja. Zahvaćeno je 60 hektara smrike, malih borova i niskog raslinja, navodi DUZS.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.