Vijeće Europe zabrinuto je zbog optužbi za loš tretman migranata od strane makedonskih policajaca na granici s Grčkom i zalaže se za bolje osposobljavanje tih policajaca, stoji u izvješću objavljenom u srijedu.

Posebni izaslanik glavnog tajnika Vijeća Europe za migracije koji je bio u misiji u Grčkoj i Makedoniji u ožujku, izražava zabrinutost zbog “optužbi o lošem postupanju policije na makedonskoj granici”.

Preporuča da Vijeće Europe pomogne makedonskim vlastima da osposobe svo dotično osoblje kako bi se zajamčilo da se “granicu s Grčkom nadzire u skladu s obvezama zemlje u području ljudskih prava”.

Zadnji mjeseci obilježeni su jakim tenzijama na granici između Grčke i Makedonije, u kontekstu priljeva migranata koji žele doći do zapadne Europe balkanskom rutom.

Nekoliko stotina migranata ozlijeđeno je u pokušaju prijelaza te granice. Makedonski policajci koristili su suzavac i šok granate za njihovo odvraćanje.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.