Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prenijela je u srijedu u Zagrebu predsjedniku slovenskog parlamenta Milanu Brglezu kako se nada da će žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici uskoro biti uklonjena, priopćio je predsjedničin ured.

Šefica hrvatske države primila je predsjednika Državnog zbora Slovenije s kojim je razgovarala o bilateralnim pitanjima, suradnji na području srednje Europe i migrantskoj krizi.

Grabar-Kitarović je izrazila  zabrinutost stanjem na granici između Makedonije i Grčke te potencijalnim razvojem situacije u BiH ako se ne pronađe zajedničko, europsko rješenje krize.

“Osvrnula se i na postavljanje žice na slovensko-hrvatskoj granici kazavši kako se nada da će kroz dijalog o zajedničkom postupanju prema migrantskoj krizi ta žica uskoro biti uklonjena”, stoji u priopćenju.

Grabar-Kitarović i Brglez suglasili su se da su bilateralni odnosi dobri i da se sva otvorena pitanja trebaju rješavati kroz dijalog. Hrvatska predsjednica se založila za rješavanje statusa hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji te zatražila Brglezovu potporu u reguliranju statusa u skladu s najvišim standardima, dodaje se.

Na sastanku je bilo riječi i o inicijativi Jadran-Baltik-Crno more te mogućnostima koje donosi neformalna suradnja i povezivanje zemalja na području srednje Europe, posebno na području prometne i energetske infrastrukture, digitalizacije, istraživanja i inovacija te suradnje među stručnjacima i mladima.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.