U pograničnu zonu na jugu Srbije, tijekom noći i u nedjelju ujutro je iz Gevgelije stiglo oko 5.000 migranata, koji su prethodnih dana prešli grčko-makedonsku granicu, izvjestila je Radio-televizija Srbije (RTS).

U prihvatnom centru u Preševu, organiziranom u suradnji vlasti Srbije i UNHCR-a, bili su spremni dočekati veliki val migranata poslije incidenata na granici Grčke i Makedonije i intervencije makedonske vojske i policije koje su prethodnih dana sprječavale migrante da uđu na teritorij Makedonije.

Nakon što su makedonske vlasti popustile pod međunarodnim pritiskom, od subote navečer kordon makedonske vojske i policije na granici s Grčkom povremeno propušta organizirane skupine migranata.

Stotine njih ušle su iz Grčke u Makedoniju u nedjelju a da ih nitko nije zaustavio. Kako se čini, makedonske su snage sigurnosti, ocjena je agencije Reuters, izgleda digle ruke nakon dana kaosa i sukoba uvidjevši da ne mogu izaći na kraj s tolikim brojem migranata koji se na sve načine pokušavaju dokopati zapadne Europe u potrazi za boljim životom.

Interventna policija je ostala na granici, ali nije učinila gotovo ništa da uspori prolazak vala imigranata, od kojih su mnogi izbjeglice iz Sirije koje bježe pred građanskim ratom u toj zemlji kao i ljudi koji bježe od drugih sukoba na Bliskom istoku, izvijestio je Reutersov reporter s lica mjesta.

 

  • Makedonija je proglasila izvanredno stanje u četvrtak i zatvorila je svoju južnu granicu za imigrante, kojih stiže otprilike 2.000 dnevno, a koji putuju za Srbiju, a zatim Mađarsku i onda schengensku zonu EU-a bez granica.

 

Na željezničkoj postaji u Gevgeliji izvanredni vlakovi prebacuju izbjeglice do Srbije. Oni spavaju na pločniku, klupama i u parkovima. Izvanredni vlakovi od subote imaju po četiri umjesto po dva vagona.

U Srbiju stalno pristižu nove skupine od po 100 do 200 ljudi, neki dolaze i pješice. Migranti čekaju u redovima da budu registrirani, najviše je muškaraca, ali je u pristiglim skupinama i sve više žena, trudnica i djece. Oni su vidno iscrpljeni, umorni, ali su strpljivi, javljaju reporteri RTS sa terena.

Poslije evidentiranja u prihvatnom centru migranti s dobijenim potvrdama autobusima kreću ka Beogradu i ta se procedura zasad obavlja bez incidenata i problema.

Migranti u vrlo malom postotku službeno podnose zahtjev za dobijanje azila u Srbiji, nastavljajući put prema Mađarskoj, kao prvoj zemlji schengenske zone, odakle žele otići u zemlje zapadne Europe.

Granični prijelaz Preševo i prihvatni centar u tom gradiću tijekom dana će, kako je najavljeno u Beogradu, posjetiti ministar obrane Bratislav Gašić.

 

  • Srbijanski premijer Aleksandar Vučić priopćio je ovog tjedna da će u Beogradu, uz autocestu, biti izgrađen privremeni prihvatni centar za izbjeglice i migrante kapaciteta 2.000 ljudi.

 

Ruski veleposlanik u Beogradu Aleksandar Čepurin najavio je da će Rusija u pograničnoj zoni Srbije s Mađarskom, na sjeveru Vojvodine, izgraditi šatorsko naselje, opremljeno tako da i u zimskim uvjetima može primiti 800 osoba.

Pomoć Srbiji obećala je i Europska unija, a iz Delegacije EU-a u Beogradu rečeno je da će se u “sljedećih šest mjeseci do godinu dana” kroz razne vidove pomoći uputiti Srbiji za prihvat migranata 3,2 milijuna eura.

Komentiraj

FOTO:HINA/ TANJUG / TANJA VALIC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.