U Hrvatsku su u ponedjeljak do 15 sati ušla 5873 migranta, a od početka migracijske krize 259. 049, objavio je MUP.

Trenutačno je u privremenome prihvatnom centru u Opatovcu 2780 osoba, a i dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala iz Srbije, navodi MUP.

Dogovor ministara unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranka Ostojića i Nebojše Stefanovića provodi se na području Berkasova, s kojega izbjeglice i migranti ulaze u Hrvatsku preko negdašnjega malograničnog prijelaza Bapske.

U odnosu prema razdoblju prije dogovora, u Berkasovu se sada provodi kontrolirani ulazak izbjeglica i migranata u Hrvatsku tako da se na granicu s Hrvatskom propuštaju u skupinama po pedeset osoba. Na samoj granici u ponedjeljak poslijepodne stanje je mirno iako izbjeglice i migranti neprestano pristižu.

Već na samom prilasku granici srbijanski policajci raspoređuju ih u skupine po pedeset osoba te jednu po jednu skupinu, nakon dojave s hrvatske strane, puštaju do granične crte preko koje ulaze u Hrvatsku. Kad se smjeste u autobuse, izbjeglice i migranti prevoze se do prihvatnog centra u Opatovcu.

Duž cijelog puta od dva i pol kilometara, od raskrižja Berkasovo-Šid, na kojem se autobusi iskrcavaju, vidljive su goleme količine otpada koje uklanjaju djelatnici šidskoga komunalnog poduzeća, volonteri tei zatvorenici iz Srijemske Mitrovice kojima je, kako se neslužbeno moglo čuti, zbog angažmana na uklanjanju otpada na Berkasovu, obećano da će im se smanjiti zatvorska kazna za godinu dana.

Duž prilazne ceste srbijanska policija postavila je metalne ograde kojima se izbjeglice i migranti usmjeravaju prema granici s Hrvatskom, no njih uskoro ne bi trebalo biti jer će u skladu s dogovorom Ostojića i Stefanovića izbjeglice i migranti u Hrvatsku ulaziti isključivo vlakom koji bi ih od Šida vozio do prihvatnoga centra u Slavonskome Brodu.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.