Pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti dogovorile su se o rezoluciji koju Vijeće treba prihvatiti u petak i u kojoj se mirovni pregovori vlasti i oporbe u Siriji planiraju “početkom siječnja”.

U tom nacrtu, kojega je AFP dobio presliku, traži se od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da “okupi predstavnike sirijske vlade i oporbe kako bi što prije počeli formalne pregovore o procesu političke tranzicije, s ciljem da ti pregovori počnu početkom siječnja 2016.”

Vijeće u nacrtu “potvrđuje svoju potporu Ženevskoj izjavi” iz lipnja 2012. o političkoj tranziciji u Siriji i “potvrđuje bečke izjave”.

Tekst se temelji na smjernicama koje su velesile pripremile na svojim sastancima u Beču u listopadu i u studenome.

Treći susret u tom bečkom procesu održao se u petak u newyorškom luksuznom hotelu uz sudjelovanje ministara vanjskih poslova sedamnaesterih zemalja.

Tako Vijeće “podupire primirje na čitavom sirijskom teritoriju” koje treba stupiti na snagu čim vlast i oporba “načine prve korake prema političkoj tranziciji”. Usto izražava “svoju potporu slobodnim i poštenim izborima”.

  • U rezoluciji se traži od UN-a da u roku od mjesec dana pripremi “opcije” za uvođenje “mehanizma nadzora i provjere” primirja.

Napominje se da se primirje “neće primjenjivati na ofenzivne i obrambene akcije” protiv ekstremističkih skupina kao što su Islamska država i Fronta al Nusra.

U nacrtu se ne kaže ništa o sudbini predsjednika Bashara al Assada u političkoj tranziciji. Zapad želi da on ode, a Rusija se tome protivi.

Nacrt rezolucije je plod dugih i mučnih pregovora peterih zemalja stalnih članica Vijeća, SAD-a, Rusije, Francuske, Velike Britanije i Kine.

Budući da su se velesile dogovorile o nacrtu, njegovo prihvaćanje je tek formalnost, misle diplomati.

Nacrt će se petnaesterim članicama Vijeća sigurnosti podastrijeti u 16.00 sati po mjesnom vremenu (22.00 sata po srednjoeuropskom).

Komentiraj

FOTO:EPA/JASON SZENES
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.