Trinaest je osoba smrtno stradalo, a 49 ih je ozlijeđeno kada se na proslavi Velike Gospe na portugalskoj Madeiri srušilo stablo, objavila je u utorak navečer bolnica u Funchalu.

Među ozlijeđenima je petero stranih državljana, a dvanaest ih je u teškom stanju.

U kritičnom je stanju četvero djece, rekao je na konferenciji za novinare kirurg bolnice u Funchalu Miguel Reis.

Drama se dogodila usred dana kada je stablo palo na prepun trg u predgrađu glavnoga grada Funchala. Riječ je o hrastu starom 200 godina, navodi se u izvješću.

Madeira, popularna destinacija za europske turiste, najveći je u skupini portugalskih otoka u sjevernom Atlantiku, jugozapadno od portugalskog kopna.

Ljudi su se okupili pred crkvom u selu u brdima s kojih puca pogled na Funchal kako bi proslavili Gospu od brda, najveći otočki blagdan.

Očevici prenose da je srušeno stablo posljednje dvije godine imalo potpornje jer je deblo bilo šuplje.

Ovogodišnja proslava bila je još veća, jer je prošle godine otkazana zbog šumskih požara, prenose lokalni mediji.

Ministarstvo unutarnjih poslova otvorilo je istragu o tragediji. Gradonačelnik Funchala, Paulo Cafofo je kazao da “stablo nije bilo na popisu opasnih po život građana”.

Portugalski premijer Anotnio Costa izrazio je sućut “obiteljima i prijateljima žrtava nesreće na Madeiri”, a i predsjednik države Marcelo Rebelo de Sousa, koji je navečer stigao na mjesto nesreće, obiteljima žrtava uputio je “izraze sućuti u trenucima njihove duboke boli”.

Komentiraj