Hrvatski nogometni savez i svi drugi sljedbenici nogometne reprezentacije bojali su se, opasno su se bojali, da će Uefa nakon incidenta s kukastim križem na poljudskom travnjaku izbaciti Hrvatsku iz kvalifikacija za europsko prvenstvo 2016. godine. Rasistički izgredi na stadionima u Hrvatskoj su nešto poput pravila, kazne dolaze neprestano, i očekivalo se da će europska nogometna organizacija ovaj put reagirati drastično. Na sreću lokalnog nogometnog plemena, kazna koja je stigla, podnošljiva je: sto tisuća eura – sitnica za Šukera, Mamića i društvo u kutu – dvije utakmice bez publike, zabrana igranja na Poljudu i oduzimanje jednog boda, čime Hrvatska i dalje ostaje na čelu svoje skupine.

 

  • Na ovakvu uviđavnu kaznu bitno je utjecalo pismo premijera Milanovića šefu Uefe Michelu Platiniju.

 

Istaknuo je u njemu značenje hrvatskoga antifašističkoga pokreta tijekom II svjetskog rata – prvoga u okupiranoj Europi – i zamolio za dozu uviđavnosti prema Hrvatskoj koja ne bi trebala snositi posljedice banditskoga ispada (za sada anonimnih) huligana. Gospodin Platini, slavno nogometno ime, ljubazno je odgovorio premijeru i njegovo pismo proslijedio Uefinoj arbitraži. Intervencija je očito imala odjeka. Hrvatska je bila pred izbacivanjem iz natjecanja, no ostala je u njemu s jednim simboličkim bodom manje.
Milanovićevo izravno obraćanje Platiniju bilo je briljantan politički potez. Njegova građanska komunikacija s jednom europskom institucijom pokazala je učinke u zaštiti nacionalnih interesa kakve „domoljubna“ desnica ne bi mogla postići ni za sto godina stadionskoga urlanja.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakNAGODBA DOBRA ZA ČITAV SVIJET Kerry branio dogovor o iranskom nuklearnom programu
Sljedeći članakOPROSTILI SE OD EUROPE Grčki PAOK “smlavio” Lokomotivu 6:0
Srećko Jurdana stalni je kolumnist Nacionala, politički komentator i filmski redatelj. Rođen u Zagrebu, studirao je više predmeta na Filozofskom fakultetu, diplomirao je na Akademiji dramskih umjetnosti. Redovno je objavljivao političke kolumne u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, Nedjeljnoj Dalmaciji, povremeno u Vjesniku i drugim glasilima. Jedan je od osnivača i urednika časopisa Film. U tjedniku Nacional radi od prvoga broja kao politički komentator. Za seriju kolumni u Nacionalu pod egidom Stupovi društva proglašen je za kolumnista godine u izboru Hrvatskog novinarskog društva. Na Hrvatskom radiju pisao je oglede o filmu, znanosti i drugim temama. Pisao je i dramske scenarije. Autor je dvije knjige, "Stupovi društva" i "Surova politika".Režirao je niz kraćih i srednjemetražnih filmova, igranoga i dokumentarnoga žanra: Sporazumijevanje, Gospodar tijela, Kugla glumište, Mladi književnici, Nova godina kod građanke Ljubice, Ivan Šibl i dr. Režirao je i dugi igrani film Slučajna suputnica. Film je u dva navrata prikazan i kao mini-serija na HTV-u.