Zagreb, 08.12.2011 - Arhivska fotografija Ratka Mladiæa nakon njegovog uhiæenja 26.5.2011. Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladiæ izjasnio se u èetvrtak popodne pred Haaškim sudom kako se ne osjeæa krivim po nadopuni optužnice kojom ga se tereti za pokolj 30 Muslimana u selu Bišini poèinjen u srpnju 1995. foto FaH/ ik

Vlada Srbije dala je jamstva za puštanje optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića na privremenu slobodu iz Haaškog suda (ICTY) radi liječenja, prenosi Tanjug izjave srbijanskog ministarstva pravosuđa.

Ministarstvo je istaknulo da je dopis s jamstvom države proslijeđen obrani koja će ga dostaviti Haaškom sudu.

Jamstva su dana na zahtjev Mladićevih branitelja i obitelji nakon što je ministarstvo dobilo neophodna mišljenja, a one podrazumijevaju da Srbija kao država jamči da Mladić neće pobjeći tijekom privremene slobode.

Haaški sud ranije nije usvojio zahtjev za liječenjem u Srbiji unatoč dobavljenim jamstvima.

Ratko Mladić nalazi se u haaškom pritvoru od uhićenja 2011., nakon što je proveo gotovo 12 godina u bijegu.

Bivšeg zapovjednika vojske Republike Srpske tužiteljstvo ICTY-ja optužilo je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH, dugotrajnu opsadu i teror nad građanima Sarajeva i uzimanje pripadnika međunarodnih snaga UN-a za taoce tijekom rata u BiH 1992-1995.

Tužitelji su u završnoj riječi tvrdili kako je tijekom suđenja dokazano sudjelovanje Mladića u udruženom zločinačkom pothvatu nasilnog stvaranja srpske države na terotoriju BiH, čiji je bio jedan od protagonista, a za zlodjela zatražili kaznu doživotnog zatvora.

Komentiraj