Srbijanska ministrica za eurointegracije izjavila je da će bilateralna pitanja sa Hrvatskom Srbija rješavati odvojeno od Europske unije, jer su to dva posebna pravna institucionalna okvira, prenose u ponedjeljak beogradski mediji.

Srbija je u ponedjeljak u Bruxellesu otvorila pregovore u dva ključna poglavlja u pristupnim pregovorima, 23 Pravosuđe i temeljna prava i 24 Sloboda, pravda i sigurnost.

U iščekivanju Međuvladine konferencije srbijanski su mediji nagađali da bi Zagreb u posljednjem trenutku mogao stopirati otvaranje poglavlja, jer ustraje u tome da Srbija odustane od primjene univerzalne jurisdikcije u suđenjima za raatne zločine.

Ministrica Jadranka Joksimović je rekla da je srpska strana “uvijek spremna za razgovor i za analizu prilika”, ali da bilateralnim stvarima nije mjesto u pregovaračkom procesu sa EU “koji poznaje jasne postupke i mjerila”.

Bilateralni su dogovori odvojena stvar, o čemu svjedoči i deklaracija o rješavanju otvorenih pitanja koju su nedavno potpsiali srbijanski premijer Aleksandar Vučić i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, rekla je Joksimović.

“Ta izjava potvrđuje da se bilateralna pitanja moraju rješavati i da će se sigurno biti rješavana u obostranom kontaktu, a europske procedure i pravila su zasebna”, istaknula je.

U hrvatskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova podsjetili su da je u pregovaračku poziciju EU-a integrirano pet zahtjeva Hrvatske, među kojima je i da Srbija mora izbjegavati sukobe nadležnosti pravosuđa, što znači da neće moći sudski goniti hrvatske branitelje.

Hrvatska sada, tvrdi visoki izvor u MVEP-u, u tom pregovaračkoj poziciji ima uporište za suspenziju zakona o univerzalnoj jurisdikciji i to postaje jedna od obveza Srbije prema Europskoj uniji.

“Srbija mora izbjegavati sukobe nadležnosti pravosuđa (…) mora preispitati svoje zakonodavstvo, a spomenuti zakon bi s današnjim danom de facto trebao biti suspendiran”, tvrdi izvor u ministarstvu i poručuje da Beograd “neće suditi našim braniteljima”.

“Bez ispunjenja te obveze Srbija neće moći u EU. Hrvatska to neće dopustiti”, kazao je izvor u ministarstvu.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.