EPA/STEPHANIE LECOCQ

Srbija je sve bliže prijevremenim izborima, a novi korak ka toj odluci bit će sjednica središnjeg odbora vladajuće Srpske napredne stranke u nedjelju na kojoj će potporu stranke zatražiti premijer Aleksandar Vučić koji eventualne nove izbore vidi kao provjeru podrške svojoj vladi.

Predsjednik vlade Srbije i vođa naprednjaka Aleksandar Vučić zakazao je sjednicu središnjeg odbora u nedjelju, 17. siječnja s namjerom da dobije potporu svoje stranke kako bi u periodu i prije održavanja skupštine SNS-a kao predsjednik ima pravo odlučiti o raspisivanju prijevremnih parlamentarnih izbora.

Istovremeno, doznaje se da je Srpska napredna stranka uskoro održati i svoju skupštinu, najvjerojatnije već u prvoj polovici veljače.

U međuvremenu je iz Vučićeva ureda najavljeno da će se on u četvrtak obratiti novinarima na izvanrednoj konferenciji za medije.

  • Tijekom dana pojedini su elektronički mediji izvjestili kako se Vučić danas sastao s predsednikom Tomislavom Nikolićem i da su razgovarali o izborima, ali su i Vučić i Nikolićev ured demantirali tu vijest.

Kako je priopćeno iz SNS-a, tema sjednice stranačkog odbora bit će “aktualna politička situacija”, a ocjene su da bi odluka o prijevremenim izborima značila njihovo raspisivanje u isto vrijeme kad budu održavani i pokrajinski izbori u Vojvodini, najvjerojatnije u ožujku ili travnju.

Vučić već nekoliko mjeseci spominje prijevremene izbore kao provjeru autoriteta vlade na čijem je čelu formirane u travnju 2014. nakon prijevremenih izbora, a posljednja u nizu njegovih izjava bila je u utorak kad je novinarima rekao kako “ne može sam donijeti odluku” o njihovu eventualnom raspisivanju.

On je najavio da će razgovarati o tome sa suradnicima, ministrima i predsjednikom Srbije.

Vučić je na početku rada vlade istaknuo  tri ključna cilja: ekonomske reforme, razvoj privatnog sektora i konsolidaciju proračuna, te stvaranje suvremenije i modernije Srbije. Već u srpnju vladu je napustio nestranački ministar financija Lazar Krstić zbog neslaganja s Vučićem o pristupu reformama javnih financija, a njegovo mjesto preuzeo je dotadašnji ministar gospodarstva Dušan Vujović, dok je na čelo ministarstva gospodarstva početkom rujna došao naprednjak Željko Sertić.

Komentiraj

FOTO:EPA/STEPHANIE LECOCQ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.