Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uručilo je u četvrtak prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu zbog navodnog govora mržnje protiv Srba prigodom obilježavanja 20. obljetnice oslobodilačke akcije Oluja nakon što je hrvatsko ministarstvo oštro prosvjedovalo zbog paljenja hrvatske zastave u Beogradu i osudilo izjave srbijanskog predsjednika kojima se osuđuje ova hrvatska pobjedonosna akcija.

“Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava najoštriji prosvjed ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske povodom neprihvatljivih izjava i postupaka prilikom obilježavanja 20. godišnjice vojne akcije Oluja”, kaže srbijansko ministarstvo u priopćenju.

Navodi da su u nazočnosti najviših hrvatskih dužnosnika na obilježavanju Oluje u srijedu u Kninu uzvikivane parole koje predstavljaju “ne samo govor mržnje nego i poziv na linč i uništenje Srba” poput “Ubi, ubi Srbina”, “Za dom spremni” i “Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika i Knina” uz isticanje simbola NDH.

 

  • Ovoj srbijanskoj noti prethodilo je u četvrtak prosvjed hrvatskog ministarstva vanjskih i europskih poslova u kojem je zatraženo od srbijanske vlade da što prije sankcionira one koji su u srijedu pred hrvatskim veleposlanstvom u Beogradu palili hrvatske zastave, a izjave predsjednika Tomislava Nikolića su ocijenjene “netočnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim”.

 

Optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj i njegovi pristaše zapalili su hrvatsku zastavu u srijedu, na dan kada je u Hrvatskoj obilježena vojna pobjeda u “Oluji”, a danom žalosti u Srbiji odlazak hrvatskih Srba u toj akciji u ljeto 1995.

Hrvatska u prasvjednoj noti kaže kako “izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska ‘Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera’, smatra u potpunosti netočnim te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim”.

Srbijansko ministarstvo kaže da je ponašanje na obljetnici Oluje suprotno civilizacijskim i europskim vrijednostima i antifašističkoj tradiciji EU-a i kršenje ljudskih i manjinskih prava Srba. “Ovakvi postupci podstiču ponovno ubijanje i progon Srba u Republici Hrvatskoj”, ustvrdilo je u noti uručenoj otpravniku poslova hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Ivanu Saboliću.

“Imajući u vidu da ovakve i slične izjave i postupci nanose ozbiljne negativne posledice po ukupne bilateralne odnose, kao i političku stabilnost u regionu, Srbija očekuje da organizatori i počinioci navedenih dela budu kažnjeni shodno zakonima i međunarodnim konvencijama”, zaključuje srbijanska prosvjedna nota.

Komentiraj

FOTO:Dusko Jaramaz/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.