Srbija je u četvrtak od Europske unije zatražila dodatnu financijsku pomoć za upravljanje migrantskom krizom i rješavanje problema migranata na svom teritoriju, priopćeno je u Beogradu.

Ministrica zadužena za eurointegracije u srbijanskoj vladi Jadranka Joksimović uputila je pismo ravnateljici za zapadni Balkan u Općoj upravi Europske komisije za proširenje i susjedsku politiku Genovevi Ruiz Calaverai u kojem upozorava na izazove s kojim se Srbija suočava u uvjetima pojačanog priliva i dužeg boravka migranata na svom teritoriju i nužnosti osiguravanja dodatnih financijskih sredstava za njihovo zbrinjavanje, navodi se u priopćenju vladina ureda za medije.

Istaknuta je potreba za dodatnom potporom Europske unije koja bi bila osigurana iz fonda MADAD, uspostavljenog u EU s ciljem potpore migrantima iz Sirije i državama koje su pogođene migrantskom krizom, uključujući i Srbiju.

Novcem iz tog fonda, bude li on odobren Srbiji, pokrili bi se troškovi funkcioniranja centara za azil koji su, većim prilivom migranata, bitno proširili svoje kapacitete.

U pismu je upozoreno na dosadašnje aktivnosti vlade u Beogradu da osigura odgovarajuće uvjete za smeštaj i boravak migranata, te na činjenicu da se njihov broj unatoč zatvaranju balkanske rute iz dana u dan povećava, što “predstavlja poseban izazov zbog čega je neophodan koordiniran angažman svih partnera i potrebu za dodatnom financijskom podrškom Europske unije”.

Prema najnovijim inforamcijama, na teritoriju Srbije nalazi se između 6.500 i 7.000 migranata, a zajedničke snage vojske Srbije i policije ophodnjom granica prema Bugarskoj i Makedoniji nastoje spriječiti iliegalne ulaske na teritorij Srbije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.