Snage iračkih Kurda pokrenule su u četvrtak opsežnu ofenzivu na skupinu Islamska država (IS) radi povrata grada Sindžara, smještenog na strateškoj trasi opskrbe džihadista, izjavio je jedan časnik.

“Napad je počeo u sedam sati i pešmerge su napredovali na nekoliko osi radi oslobađanja središnjeg dijela okruga Sindžar”, izjavio je general Ezedin Sadun.

Stupovi dima dizali su se nakon bombardiranja kurdskih snaga i zračnih udara koalicije predvođene SAD-om na položaje džihadista u Sindžaru.

Sindžar se nalazi na strateškoj cesti koja povezuje Mosul, uporište džihadista u Iraku, sa Sirijom, gdje IS također kontrolira prostrane teritorije.

Prekinuti tu trasu koja omogućava IS-u da prometuje s opremom i ljudstvom među zemljama, zadalo bi težak udarac džihadistima.

Vijeće sigurnosti autonomnog područja Kurdistana objavilo je da će u operaciji sudjelovati do 7.500 kurdskih boraca a smišljena je kako bi se zauzeo Sindžar koji je IS osvojio u kolovozu 2014.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.