“Bilo je ovo intenzivno razdoblje. U prvih 100 dana Vlade puno smo radili, pripremili smo proračun, pripremili se za Europsku komisiju i osmislili program reformi”, izjavio je u emisiji Hrvatskog radija ministar pravosuđa Ante Šprlje.

MOST-ov ministar o odnosima s Domoljubnom koalicijom nije želio govoriti. “Moj su zadatak reforme, a svi ministri u tom pogledu međusobno jako dobro surađuju. Tu se držim vojnički”, kazao je.

“Ako se reforme ne budu mogle provoditi – nemamo što raditi u Vladi”, kazao je Šprlje.
Podsjetio je kako se o teritorijalnom preustroju rade opsežne analize, a rezultati tih analiza “izbit će mnogima argumente”.

O stanju u pravosuđu kazao je kako i taj sektor očekuju reforme, jer stanje nije dobro. Kao prioritet izdvojio je spajanje zemljišnih knjiga i katastra – koje bi omogućilo jedinstveno upravljanje nekretninama. Izmjene zakona o zemljišnim knjigama bit će gotove do kraja godine, a njima će se veće ovlasti dati gradovima.

Pokreću se promjene Ustava?

Idući zadatak je i informatizacija pravosuđa i podnošenje elektronskih podnesaka kako bi se sudski postupci mogli voditi i “od kuće”.

Odvjetnici će morati imati certificirane elektronske adrese. To će sudove učiniti puno operativnijima i donijeti mnoge uštede. Kontrolirat će se rad sudaca – vrijeme i broj sudskih postupaka, a oni “bolji” napredovat će u sustavu. A kod izbora kandidata za sudove postojat će snimke razgovora koje će biti dostupne širem krugu ljudi, kazao je.

Najavio je i izmjene Zakona o kaznenom postupku, a cilj je olakšati rad DORH-a i USKOK-a te “beskompromisnu borbu protiv korupcije” u koju se mora uključiti čitavo društvo. Spomenuo je moguće izmjene Ustava, naročito vezane uz privatizacijski kriminal.

Komentiraj

FOTO:: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.