Bivši hrvatski general Vladimir Zagorec u četvrtak je odbio svjedočiti na suđenju bivšim čelnicima austrijske Hypo banke Wolfgangu Kultereru i Guenter Stiedingeru na zemaljskom sudu u Klagenfurtu, a suđenje je potom prekinuto kako bi se s hrvatskog preveli novinski napisi.
  • [quote_box_center]Kulterer i Striedinger su optuženi zbog odobravanja kredita Hypo banke za projekt zračne službe spašavanja u Hrvatskoj, koji na kraju nije realiziran[/quote_box_center]
Zagorec, koji je na suđenje pozvan kao svjedok, na nagovor svoga odvjetnika odbio je svjedočiti jer je postojala opasnost da svjedočenjem tereti sebe. Optuženi su bivši čelnici Hypo banke Wolfgang Kulterer i Guenter Striedinger, a riječ je o kreditu tvrtki Heli kompanija iz 2005. Suđenje je u četvrtak prijepodne prekinuto kako bi se s hrvatskog prevelo nekoliko novinskih napisa.
Kulterer i Striedinger su optuženi zbog odobravanja kredita Hypo banke za projekt zračne službe spašavanja u Hrvatskoj, koji na kraju nije realiziran. Projekt je propao, a prema rezultatima vještačenja banci je nastala šteta u visini od 1,1 milijuna eura.
Prije prekida suđenja svjedočio je policajac koji je trebao dati informacije o ponašanju čelnika banke u tome slučaju. Prema informacijama kojima raspolaže sud, Heli kompanija je 12. kolovoza 2005. obaviještena da je hrvatska vlada odustala od projekta zračne službe spašavanja, a sud je zanimalo jesu li čelnici banke bili informirani o tome.
“Pretpostavljam da su oni znali za to”, rekao je svjedok. Iz odgovarajućeg spisa međutim ne proizlazi jesu li oni dobili tu informaciju.
U kolovozu 2005. iznos kredita povećan je s milijun na 1,5 milijuna eura, ali kredit naposlijetku nije realiziran.

Komentiraj