Najviši dužnosnici EU-a i njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će 23. travnja Tursku u sklopu sporazuma postignutoga s Turskom kako bi se zaustavio priljev migranata.

Merkel, predsjednik EU Donald Tusk i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans putovat će u Gaziantep, objavio je Tuskov ured. Predviđeno je da put bude nastavak dogovora EU-Turska, rečeno je, no nisu dani drugi detalji.

Gaziantep je smješten u južnoj Turskoj pored granice sa Sirijom i dom je mnogih Sirijaca  koji su zbog rata napustili svoju zemlju.

Izbjeglički centar koji vodi turska agencija za upravljanje katastofama  smješten je uz granicu, no unatoč tome u njemu živi samo oko 12 posto sirijskih izbjeglica.

Sporazumom EU-Turska postignutim 18. ožujka nastoji se zaustaviti migracijski priljev  u kojem je u Europu prošle godine pristiglo više od milijun izbjeglica.

Većina ih je stigla preko Turske u Grčku i odande nastojala krenuti prema bogatijim sjevernoeuropskim državama, prvenstveno u Njemačku.

Prema sporazumu, migranti i tražitelji azila koji su stigli na grčke otoke od 20. ožujka mogu biti vraćeni u Tursku. Zauzvrat, EU je obećala izravno preuzeti svakog Sirijca  iz Turske u zamjenu za svakog sirijskog izbjeglicu kojeg zemlja uzima nazad.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.