Spomenka Avberšek, počasna predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, gostovala je jutros u emisiji ‘Novi dan’ N1 televizije, gdje je komentirala stanje u zdravstvu i najavljene ptomjene u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i dopunskom osiguranju.

Novi ministar Dario Nakić najavio je uvođenje nadstandarda u zdravstvo, usluge koja bi se dodatno plaćala i pacijentu omogućila ono što mu trenutačno ne omogućuje polica zdravstvenog osnovnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja. “Svaki dan slušamo kako će ministar nešto ukinuti, a uvesti nadstandard. U zdravstvu nema nadstandarda”, kaže Avberšek.

“Ministar Nakić cijelo vrijeme govori da zdravstvo nije besplatno. Ne treba otkrivati toplu vodu, mi znamo da je zdravstvo skupo, ali ga građani financiraju iz svojih plaća. Ministar misli na nadstandard gdje se njemu neće građani šetati po magnetskim rezonancama. Ja bih njega pitala tko upućuje građane na magnetsku rezonancu? Liječnici, ne novinari ili pacijenti sami. Liječnici, koji su stručni i valjda znaju kada pacijent treba ići na koji pregled”, dodaje.

Avberšek kaže kako novi ministar zdravstva praktički govori da su pacijenti upućeni na pretrage koje nisu potrebne. “Zgrozila sam se kada je ministar govorio o magnetskoj rezonanci. Kaže da će prvi puta biti besplatno, ali svaki drugi put će se plaćati. Nije to kao da se ide na obiteljsko fotografiranje pa prvi dobijete besplatno”, kaže dodajući da se racionalizacija treba tražiti na drugim mjestima, ali nikako ne uštrb pacijenata.

Komentirala je i odluku ministra o ukidanju programa ’72 sata’, koji je oboljelima od malignih bolesti omogućavao početak liječenja tri dana nakon dijagnoze. “Kada predstavnica HUBOL-a kaže da bi pacijent mogao biti ugrožen jer da od malignih bolesti praktički oboljevaju stariji ljudi, ja ostajem u šoku. Molila bih ministra Nakića da malo prošeće, kao što šeće jadranskom obalom, gdje mu nije mjesto. Neka prošeće do “tumora” pa pogleda tu dječicu, neka pogleda statistiku”, poručuje Avberšek.

Ministar Nakić treba znati da kada je sjeo u tu vruću stolicu, da je riječ o poslu koji traje 24 sata. On najprije govori o promjeni naziva ministarstva. Najbolje da ga nazove Ministarstvo zdravstva Darija Nakića. Dok je bio ravnatelj zadarske bolnice zapošljavao je ljude bez natječaja. Koliko je bolnica u to vrijeme napravila dugova?!”, ističe Avberšek.

Zaključila je kako je Nakić došao na mjesto ministra kako bi pokušao privatizirati ono malo što je ostalo javnoga. “Ne može ovakve krucijalne zahvate provoditi, a da u isto vrijeme ne pita građane jer mi financiramo to zdravstvo. Nije mu ovo dječji vrtić. Ovo su građani, a mi nismo krumpiri. Svaki građanin mora imati kvalitetno zdravstvo”, završava Avberšek.

Komentiraj