Mirko Klarić (desno)

Protiv predsjednika Ženskog odbojkaškog kluba “Split 1700”, umirovljenog pukovnika HV-a Mirka Klarića (47) Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu zbog kaznenih djela utaje poreza, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te zato što nije podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, objavilo je odvjetništvo na internetskim stranicama ne otkrivajući identitet optuženika.

Klariću se na teret stavlja da je od 28. veljače 2012. do 13. listopada 2014. u Splitu kao predsjednik Ženskog odbojkaškog kluba “Split 1700” plaćao obveze kluba gotovinom umjesto preko žiroračuna. Od mnogih trgovačkih društava dobivao je donacije, tijekom 2012. godine 813 tisuća kuna, 2013. godine 1,2 milijuna kuna te 2014. godine 597 tisuća kuna. Novac bi se uplaćivao na žiroračun zajednice ekipnih športova grada, nakon čega ga je nekoliko puta preuzeo u gotovini.

 

  • Tim novcem, navodi se u optužnici, okrivljenik je, protivno propisanom načinu financijskog poslovanja, isplaćivao naknade i plaće djelatnicima kluba te plaćao troškove poslovanja a da te isplate nije evidentirao u poslovnim knjigama te nije obračunao, prijavio ni platio porez na dohodak. Tako je klubu, na štetu proračuna Hrvatske, pribavio imovinsku korist 2012. godine od 254 tisuće kuna, 2013. godine od 260 tisuća kuna i 2014. od 147 tisuća kuna.

 

Odvjetništvo ga tereti i da nije evidentirao poslovne događaje niti je za vođenje poslovnih knjiga kluba angažirao stručne osobe. Posljednje za što ga se tereti jest da Trgovačkom sudu nije podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka iako je znao da je klub 26. studenoga 2012. prestao podmirivati svoje obveze preko žiroračuna vjerovnicima u razdoblju duljem od 60 dana te da mu je žiroračun u trajnoj blokadi.

Komentiraj

FOTO:Goran Jakus/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.