Predstavnici grada Splita i deset okolnih jedinica lokalne samouprave te splitskog Sveučilišta osnovali su u srijedu Koordinacijsko vijeće urbane aglomeracije Splita koje će raditi kao savjetodavno radno tijelo za izradu i provedbu strategije za poticaje gospodarskog napretka na tom području, za što je predviđeno 62,7 milijuna eura.

Riječ je o sljedećim gradovima i općinama: Kaštela, Sinj, Solin, Trogir, Omiš, Dicmo, Dugi Rat, Klis, Muć i Podstrana.

Kako je priopćila splitska gradska uprava, tri su glavna cilja te strategije: poboljšati kakvoću života stanovnika, povećati konkurentnost gospodarstva, koja će osigurati održivi gospodarski rast, te razvoj učinkovite infrastrukturne sustave za održivo korištenje prirodnih resursa i splitske urbane aglomeracije.

Navodi se kako je Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova za početak sljedeće godine najavilo otvaranje natječaja za urbane aglomeracije. Sudionici današnjeg sastanka ocijenili su da treba intenzivirati pripreme za prijavu za natječaj za koji je osnovni uvjet izrađena strategija razvoja s prijedlogom projekata koji će se moći financirati kroz “mehanizme integriranih teritorijalnih ulaganja”, a za odabrane aglomeracije predviđen je proračun od 345 milijuna eura. Za splitsku aglomeraciju namijenjeno je 62,7 milijuna eura, s tim da 20 posto novca osigura sama, ističe se u priopćenju.

Zamjenik splitskoga gradonačelnika Goran Kovačević, koji je bio i domaćin današnjeg skupa, istaknuo je kako će se taj novac dobiti i potrošiti samo uz zajednički rad i promišljanje o integriranom pristupu u razvoju “cijelog područja urbane aglomeracije Splita”.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.