Jasna Ninčević iz NZJZ-a izjavila je u srijedu za N1 televiziju kako je zrak u Splitu sada dobre kvalitete, te kako su vrijednosti sumporovodika na mjernoj postaji Karepovac uobičanjene i niže od graničnih vrijednosti.

“Od 19.30 do 22.30 u ponedjeljak imali smo prekoračenje onečišćenja zraka za 50 posto dok je gorjelo na Karepovcu”, rekla je. Iako poručuje kako u zraku nema nikakvih toksičnih plinova, i dalje su na snazi preporuke da se građani zatvore u svoje klimatizirane prostore, zbog prašine i čađe.

“Nema nikakvog razloga za zabrinutost, najgore je prošlo. Pratimo sva mjerenja, izvještavat ćemo javost o svemu”, poručila je.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo stiglo je i priopćenje u kojem su objavljeni posljednji podaci o mjerenjima kvalitete zraka u Splitu. “Nastavni zavod za javno zdravstvo i nadalje kontinuirano prati satne vrijednosti koncentracija plinova u zraku, sukladno Uredbi i Zakonu o zaštiti zraka na svojim mjernim postajama na Karepovcu, Splitu, Solinu i Kaštelima.

U posljednja 24 sata koncentracije praćenih plinova ni u jednom trenutku nisu prelazile dozvoljene granične vrijednosti. Razloga za uznemirenost građana nema. Preporuke koje je NZJZ uputio građanima ostaju na snazi zbog još uvijek prisutnog dima u zraku koji se širi s opožarenih područja”, priopćili su.

Dodaju kako dim i neugodan miris koji se osjeti u zraku nisu neposredno opasni za zdravlje ljudi, ali mogu izazvati iritaciju dišnih putova kao i peckanje u očima stoga se i nadalje preporuča građanima da zatvaraju prozore i vrata, klimatiziraju prostore u kojima borave, posebice ukoliko se radi o kroničnim plućnim i srčanim bolesnicima i maloj djeci.

Ako stanovnici i moraju izaći na otvoreni prostor, preporča se upotreba maski ili lagane pamučne tkanine za prekrivanje usta i nosa, te sunčanih naočala za oči.

Komentiraj