Na svečanoj sjednici splitskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana Sv. Dujma gradonačelnik Ivo Baldasar je rekao kako se danas slavi sve ono što Split čini posebnim i nezamjenjivim, ali, dodao je, osim za slavlje, vrijeme je i za preispitivanje.

Na svečanoj sjednici u splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu bili su, među ostalima, izaslanici predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Andro Krstulović Opara i predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Krstulović je rekao kako mu je žao zbog, kako je rekao, poluprazne dvorane splitskoga HNK na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

“Znam da su ljudi štufi protokola, ovakvih svečanosti, političkih dugih govora, pa i mojeg dugog govora, ali ne smijemo biti štufi zahvaliti i iskazati povjerenje onima koji su zadužili ovaj grad. Ne smijemo ni jednog trenutka umoriti se u velikodušnoj gesti priznavanja ljudima koji su ovaj grad učinili ovakvim kakav jest”, rekao je Krstulović.

Ministar Orepić je istaknuo kako vodstvu Splita želi da i dalje postiže pozitivne pomake.

“No, ni vi kao vodstvo grada ni ja kao ministar unutarnjih polova ne smijemo zaboraviti kako smo izabrani da bismo radili u interesu građana i pružili im sigurnost i poboljšali kvalitetu života. Naša je politička odgovornost prema narodu, a ne prema nikakvim političkim mentorima”, poručio je Orepić.

Gradonačelnik Ivo Baldasar rekao je kako danas slave sve ono što Split čini posebnim i nezamjenjivim.

Dan grada Splita i njegova zaštitnika sv. Dujma nije prilika samo za slavlje i svečanost, nego i za preispitivanje, istaknuo je gradonačelnik Baldasar, dodajući kako u trci za rješavanjem svakidašnjih teškoća “često postajemo stranci u vlastitom gradu”. Također je rekao kako mu je čast upravljati Splitom.

“Ja kao prvi među jednakima svakodnevno osjećam tu čast, ali, najiskrenije, ponekad i nemoć pred preprekama”, rekao je Baldasar i dodao kako će svatko tko je imao čast upravljati Splitom priznati, ako je iskren, da mu je to “jedan od najtežih životnih zadataka.”

Dobitnici nagrada za životno djelo su primarijus Ante Tukić i prof. Izet Hozo.  Kako je obrazloženo, primarijus Tukić to je priznanje dobio za dugogodišnji znanstveno-stručni rad na unaprjeđenju liječenja kardiovaskualrnih bolesti, izniman doprinos liječničke struke, te uspješni društveni angažman u više područja od interesa za grad Split.

Prof. Hozi nagrada je pripala, navodi se u obrazloženju, za cjelokupan doprinos stručnome i nastavnom radu te razvoju i unaprjeđenju medicinske znanosti.

Godišnja nagrada pripala je Danijeli Jelić za promicanje humanitarnih volonterskih akcija te za ljubav i brigu koju pruža djeci s teškoćama u razvoju i djeci bez roditeljske skrbi. Istu nagradu dobio je i Joško Kalilić za humanitarni dobrovoljni rad i uspješnu realizaciju projekta “Čist i uređen Park mladosti”.

Skupna godišnja nagrada grada Splita dodijeljena je Hrvatskoj ratnoj mornarici za, kako je obrazloženo, aktivno promicanje ugleda Splita i Republike Hrvatske u međunarodnom okruženju te za uspješnu suradnju s gradom na svim podučjima. Skupnu godišnju nagradu dobila je i udruga “Srce” koja skrbi o osobama s cerebralnom paralizom.

Baldasar razočaran zbog nedolaska premijera Oreškovića

Ivo Baldasar rekao je novinarima nakon svečane sjednice Gradskog vijeća da je bio neugodno iznenađen kad je dobio potvrdu od državnog protokola da premijer Tim Orešković dolazi u grad i da je u županiji dogovoren sastanak u isto vrijeme kad se održavala svečana sjednica.

“Split danas slavi svoj dan. Drugi smo grad u zemlji”, rekao je Baldasar, ističući kako je jedanput na godinu “zaista bilo za očekivati” da će premijer koji dolazi u Split doći na svečanu sjednicu Gradskog vijeća jer je to, kako je rekao, “zaista primjereni način da se dođe i pokaže da se prema Splitu ima pozitivan odnos i da se na Split računa, a ne da se već duže vremena osjeća određeni otklon”.

Također je rekao kako nije očekivao da će obići njega i Banovinu. “Ne govorim o antagonizmu između Zagreba i Splita, već govorim o antagonizmu između vlasti i Splita kao drugog grada u zemlji koji ima svoju simboliku, značenje i povijest. Ovo danas je na neki način upozorenje jer Split zna planiti”, poručio je gradonačelnik Baldasar.

Komentiraj

FOTO:Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.