Presuda Roku Šimcu u sudskom postupku za pokušaj ubojstva kolegice s fakulteta i spolni odnos bez njezina pristanka tijekom proslave u kući u Podstarni u studenome 2012., koja se očekivala u ponedjeljak, odgođena je jer je Sudsko vijeće Županijskoga suda u Splitu zaključilo da neka pitanja još treba razjasniti.

“Sudsko vijeće je preotvorilo predmet radi razjašnjenja pojedinih pitanja. Iduća rasprava je najavljena za 29. listopada ove godine u devet sati”, rekao je sudac i glasnogovornik Županijskoga suda Damir Romac.

Tako će se predmet, u kojemu je glavna rasprava završena, ponovno otvoriti, a Romacvjeruje da će presuda biti donesena “možda već sljedeći put nakon što se razjasne sva sporna pitanja”.
Na pitanje je li to uobičajena procedura, Romac je odgovorio da jest, ali se rijetko događa. “Tu su se očito postavila sporna pitanja koja još treba dodatno razjasniti, te će nakon toga biti donesena presuda. Sudsko vijeće je to koje o tome odlučuje. U ovom predmetu je javnost isključena, pa se o detaljima ne smije govoriti”, rekao je Romac.

Kazneno djelo dogodilo se 16. studenoga 2012. poslijepodne u Podstrani u blizini Splita u jednoj privatnoj kući, gdje djevojka brutalno i teško ozlijeđena. Počinitelj je uhićen i zatvoren, a sud mu je omogućio da redovito polaže ispite na fakultetu. Osam mjeseci nakon što je počinjeno kazneno djelo Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu. Suđenje je počelo u ljeto 2014., a radi zaštite žrtve, javnost je bila isključena.

Optužnica Šimca tereti da je na djevojku seksualno nasrnuo bez njezina pristanka te da ju je pritom pokušao ubiti. Način na koji je to učinio, kada su se detalji pojavili u medijima, zgrozio je javnost. Liječnici u Kliničkome bolničkom centru u Splitu operirali su je tri sata, a slijedilo je još nekoliko operacija i djevojka je trajno ostala invalid. Poslije se nije mogla sjetiti što se točno događalo na proslavi.

Sudskim vijećem predsjeda sudac Mlađan Prvan.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.