Predstavljajući knjigu pape Franje “Božje je ime Milosrđe”,nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić rekao je u srijedu kako papa Franjo ističe milosrđe kao način kako pristupiti našem ranjenom vremenu i doprijeti do srca ljudi na jednostavan način, bez teologiziranja i filozofiranja.

 “Knjiga se čita s lakoćom i u njoj nećemo naći filozofiranje, teološko niti neko dubinsko razmišljanje, jer bi možda takav pristup odvratio današnjeg čovjeka, koji ne želi ići malo dublje. Vjerojatno je papa Franjo bio svjestan takve situacije našeg mentaliteta i htio je na jednostavan način dodirnuti tematiku milosrđa i lansirati je”, istaknuo je nadbiskup Barišić predstavljajući knjigu u kojoj je objavljen razgovor pape Franje s talijanskim novinarom Andreom Torniellijem.

Ocijenio je kako je naslov knjige “Božje je ime Milosrđe” tako slojevit i bogat da toga možda nismo ni svjesni jer nas milosrđe vraća kršćanstvu, otvara nam nove vidike i preobražava nas, ono uopće nije komplicirano nego jednostavno.
“I mi propovjednici, svećenici i biskupi, novinari i medijski djelatnici umotavamo i prodajemo ambalažu, a sadržaj nije primjetljiv i ne dodiruje čovjeka”, rekao je nabiskup Barišić tumačeći jednostavnost pape Franje.

Milosrđe formiralo papu Franju kao osobu
Po Barišićevim riječima, milosrđe je odigralo iznimno veliku ulogu u formiranju pape Franje kao osobe, svećenika, biskupa i sada kao pape.
“I sam današnji Papa prepoznaje se kao grešnik”, rekao je nadbiskup Barišić i pritom istaknuo dvostruka iskustva pape Franje – kao onoga koji se ispovijeda i onoga koji ispovijeda – o kojima se govori u ovoj knjizi.
“Papa Franjo se poziva na osobno iskustvo iz 1953., kada se ispovijedao kod jednog svećenika s karizmom i upravo je taj događaj promijenio njegovu optiku i vizuru i duboko ga prožeo”, rekao je nadbiskup Barišić.
Navodeći taj primjer iz Papine knjige kao potvrdu važnosti svećenika – ispovjednika s karizmom, nadbiskup Barišić je istaknuo kako je danas veliki problem nedostatak takvih ispovjednika.
“Biti svećenik – ispovjednik s karizmom veliko je bogatstvo za sredinu i grad. Naš grad Split imao ih je nekoliko, ali danas imamo uravnilovku”, rekao je nadbiskup i podsjetio na riječi pape Franje kako “ispovijed nije kemijsko čišćenje.”
U vezi s Papinim iskustvom svećenika – ispovjednika, nadbiskup Barišić naveo je primjere iz knjige u kojima papa Franjo svjedoči o svojim susretma s prostitutkom i homoseksualcem.
“Kao svećenik – ispovjednik, Papa u knjizi dodiruje ekstremne slučajeve te spominje slučaj gospođe koja se bavila prostitucijom da bi prehranila obitelj. Jednom prilikom ona dolazi u župu, a on je pita: ‘Gospođo, jeste li vi pristigli za Caritas?’ Ona je zaplakala rekavši kako je to prvi put u životu da je netko nazove gospođom”, rekao je nadbiskup Barišić ilustrirajući djelovanje milosrđa za koje se zauzima papa Franjo, koji je ovu godinu i proglasio Godinom Milosrđa.
Prva naklada – rasprodana
Miro Radalj, ravnatelj nakladne kuće Verbuma, koja je objavila hrvatski prijevod papine knjige “Božje je ime Milosrđe,” istaknuo je kako u Hrvatskoj vlada veliko zanimanje za tu knjigu i da je prva naklada od tri tisuće primjeraka od prošlog tjedna rasprodana za tri dana pa je tiskano dodatnih pet tisuća primjeraka.
“Zanimanje za tu knjigu u Hrvatskoj deset je puta veće od naših najprodavanijih knjiga, a to govori da je knjiga ‘Božje je ime Milosrđe’ fenomen u Hrvatskoj”, rekao je Radalj.
Glavni urednik Verbuma Petar Balta istaknuo je kako je papa Franjo široko prihvaćen upravo zbog svojeg milosrđa.

Komentiraj