Splitski Županijski sud u petak je rješenjem ukinuo jamčevinu nekadašnjem kapetanu bivše JNA Čedomiru Borojeviću (54), koji je zbog optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva uhićen na graničnom prijelazu Karasovići i potom pritvoren u istražnom zatvoru, gdje mu je sudac istrage odredio jamčevinu u iznosu od 30 tisuća eura.

Tužiteljstvo je smatralo da Borojević ne bi trebao biti pušten uz jamčevinu, a žalbu je podnijelo zbog mogućnosti bijega.

Umirovljeni kapetan bivše JNA Čedomir Borojević je prije nešto više od mjesec dana kazneno prijavljen da je kao zapovjednik patrolnog čamca izdao zapovijed da se napadne Šibenik.

U tom je napadu bila počinjena velika materijalna šteta na zgradama, katedrali i drugim spomenicima kulturne baštine, a nekoliko je ljudi bilo ozlijeđeno. Uhićen je u četvrtak na međunarodnom graničnom prijelazu Karasovići s Crnom Gorom, i to temeljem raspisane potrage Policijske uprave šibensko-kninske.

Predmet je ustupljen splitskom tužiteljstvu, koje je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv Borojevića te su zbog opasnosti od bijega tražili određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Borojević je tijekom ispitivanja priznao kazneno djelo za koje ga se sumnjiči, neslužbeno se doznaje, a osim njega za isto nedjelo prijavljena su još dvojica visokopozicioniranih pripadnika nekadašnje vojske, koji su u bijegu.

Komentiraj