Negdašnji kapetan bojnog broda JRM-a i zamjenik zapovjednika vojne baze Lore Pavle Pantić (77) izručen je Hrvatskoj, gdje će mu se na Županijskome sudu u Splitu suditi zbog granatiranja toga grada u studenome 1991., kad je poginulo četvero ljudi, a nekoliko desetaka ih je ranjeno, potvrdio je taj sud.

Pantića je Hrvatskoj u srijedu izručila Crna Gora na graničnome prijelazu Karasovićima. Uhićen je krajem prošle godine na granici Crne Gore i Srbije.

Za njim je 1993. splitski sud raspisao tjeralicu, a u odsutnosti je osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu. Suđeno mu je zajedno s još 31 zapovjednikom i bivšim oficirom JNA, koji su izdavali naredbe za borbeno djelovanje i blokadu hrvatskih luka i gradova.  Dobili su zatvorske kazne od sedam do 15 godina. Među osuđenicima je bio i admiral Mile Kandić,  zapovjednik splitske Vojnopomorske oblasti kojemu je, kao i nekolicini zapovjednika, Vrhovni sud kaznu povisio na 20 godina, a Pantiću je presudu ukinuo.

Izručeni Pavle Pantić smješten je u splitski zatvor na Bilicama.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.