Čelnici splitskog Gradskog kotara Visoka pozvali su u utorak na zaustavljanje radova na izgradnji poslovne zgrade HAKOM-a u toj gradskoj četvrti, uvjeravajući da se ispod zgrade nalazi podzemni tunel, dok su predstavnici HAKOM-a rekli kako ne postoji nikakav tunel, nego da se pojavila jama koja se sanira te da neće zaustaviti radove.

“Jama koja se pojavila krajem prošlog tjedna na gradilištu regulatornog središta HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežno djelovanje) dokaz je o postojanju tunela i mi smo sto posto sigurni da se tunel nalazi na tom mjestu. Žitelji našeg gradskog kotara, njih 5.300, preplašeni su i zabrinuti te tražimo da se što prije zatvori gradilište i zaustave radovi”, rekao je dopredsjednik tog gradskog kotara Josip Mihanović na konferenciji za novinare u neposrednoj blizini gradilišta.

Istaknuo je kako taj podzemni tunel nije problem samo za žitelje Visoke nego i za sve Splićane, jer je u blizini tunela glavna vodosprema za Split, koja bi mogla biti ugrožena  te bi Splićani u tom slučaju mogli  ostati bez vode.

Mihanović: Tunele u Visokoj gradila JNA

Upitan o kakvom se tunelu radi, Mihanović je rekao kako postoje informacije da je tunele na prostoru Visoke radila bivša JNA, koja je imala vojarnu na mjestu gdje je sada crkva. “Ispod igrališta u našem gradskom kotaru postoji tunel i moguće je da je ovaj tunel ispod gradilišta HAKOM-ove zgrade poveznica s njim, ali to trebaju utvrditi nadležne institucije”, kazao je.

  • Predsjednik Gradskog kotara Ivan Bikić rekao je kako se jedan radnik lakše ozlijedio u novostvorenoj jami, ali da se to prešućuje. Po njegovim riječima, u utorak je splitsko-dalmatinska policija na gradilište poslala nekoliko policajaca. “Nije bilo potrebe slati policiju, jer mi smo sazvali samo konferenciju za novinare, a ne prosvjed i nikomu ne prijetimo”, naglasio je Bikić. Dodao je kako su o situaciji na gradilištu čelnici tog kotara dopisom izvijestili i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišu Hajdaš Dončića.

Bikić i Mihanović su rekli i kako su više puta na zborovima građana ovog gradskog kotara predstavnike HAKOM-a upozoravali na mogućnost postojanja podzemnog tunela i govorili im da ne grade zgradu na tom mjestu, ali da se HAKOM-oglušio na ta upozorenja.

HAKOM: Nije tunel, nego se otvorila jama

Predstavnik splitske podružnice HAKOM-a Ante Ribičić novinarima je, pak, rekao kako se prilikom iskopa temelja zgrade otvorio potkop jame dužine 11 i dubine 5 te širine 3,5 metara, te da ne postoji nikakav tajni podzemni tunel. Novinarima je pokazan krater jame.

“Radovi se neće zaustaviti jer se radi o jami kakve se uobičajeno pojavljuju u krškim terenima Dalmacije i koju ćemo sanirati prema uputama projektanata konstrukcije i statike zgrade”, kazao je Ribičić. Ustvrdio je kako pojavljivanje jame nije ugrozilo obližnju vodospremu, napominjući da su tako utvrdili i djelatnici splitskog Vodovoda i kanalizacije, koji su u utorak posjetili gradilište. Ribičić je kazao kako su se informacije o tunelu pojavile nakon što su nepoznate osobe ulazile na gradilište i uklonile zaštitnu ogradu.

Iz HAKOM-a je u utorak je izraženo žaljenje što se u noći s nedjelje na ponedjeljak na “senzacionalitsički način, pod okriljem mraka ulazilo na ograđeno gradilište”, o čemu su izvijestili policiju. “Zbog senzacionalitsičkih natpisa i pojedinih izjava koje dolaze iz Gradskog kotara, a usmjerene su isključivo na zaustavljanje gradnje, gradilište je ovih dana postalo poligon za znatiželjnike koji žele vidjeti taj ‘strahovito veliki tunel na Visokoj’, kojeg zapravo nema”, navodi se u priopćenju HAKOM-a.

Komentiraj