Zagrebačka drvodjeljska škola novcem iz EU fondova učenicima financira avanturu života

Sutra će izletom u jednu od najljepših hrvatskih špilja, Tounjčicu kod Karlovca, završiti škola speleologije za devetero zagrebačkih srednjoškolaca. Školu vodi Speleološki odsjek PDS Velebita  u sklopu projekta “Modernizacija strukovnih programa u Drvodjeljskoj školi Zagreb”. Učenici su dobili jedinstvenu priliku jer je njihova škola  iz EU fondova povukla čak 2.118.290,55 kuna u cjelosti bespovratnih sredstava.

„Iako se njima ovo sad čini kao zabava i avantura, škola speleologije i ostale aktivnosti unutar projekta osmišljene su kako bi učenici stekli nove vještine i znanja te tako postali konkurentniji na tržištu rada“, govori koordinatorica na projektu Romana Dolović.

Devetorka koja sudjeluje na školi uči za zvanje tehničara zaštite prirode pa su s toga prošlog vikenda sedam sati proveli probijajući se kroz Veternicu, najdulju spilju Medvednice. Marijan Sutlović, pročelnik SO PDS Velebita i voditelj škole speleologije spominje kako je upravo Park prirode Medvednica pa tako i sama Veternica možda buduće radno mjesto nekog od školaraca. „Osim što su učili o pravljenju nacrta, snalaženju u prirodi i geologiji, učili su i tehnike penjanja po špagama na stijeni.“, spominje Sutlović.

Osim škole speleologije, u sklopu projekta koji traje godinu dana, uključen je i tečaj jahanja, tečaj za voditelja raftinga i kajakarenja, tečaj orijentacije u prirodi, edukacija iz organizacije biciklističkih i pješačkih tura, polaganje ispita za upravljanje brodicom i ostale aktivnosti. Osim toga, dio novca uložen je i u obnovu rasadnika škole koji učenici svakodnevno obrađuju. U školi tim stručnjaka radi samo na pisanju i provedbi projekata, a spomenuti projekt je izravno financiran  iz europskog socijalnog fonda dok je Zagrebački speleološki savez provoditelj i organizator edukacije vezane uz spelologiju.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.