Španjolska Socijalistička stranka u nedjelju je odlučila dopustiti konzervativnom političaru Marianu Rajoyu da formira novu vladu i okonča političku blokadu zemlje, izbjegavši na taj način održavanje trećih izbora u samo godinu dana.

Zastupnici Španjolske socijalističke radničke stranke (PSOE) na sastanku u Madridu velikom su većinom – sa 139 glasova za i 96 suzdržanih – odlučili dopustiti Rajoyu, na vlasti od kraja 2011. da osnuje iduću španjolsku vladu, koja će ovaj put biti manjinska. Oni su odlučili biti suzdržani tijekom novog glasovanja o povjerenju sljedećeg tjedna na kojem bi tehnički premijer Rajoy trebao dobiti drugi mandat.

PSOE, koju je ‘potukla’ nova stranka Podemos, protivnica oštrih mjera štednje u zemlji, Španjolce će poštedjeti izlaska na izbore i treći put u samo godinu dana.

“Ponovno održavanje izbora bilo bi štetno za interese Španjolske i Španjolaca”, stoji u odluci stranke. Moglo bi naškoditi i socijalistima koji bi bili najodgovorniji za neuspjeh izbora koji nitko ne želi.

Predsjednik PSOE-a Pedro Sanchez početkom mjeseca odstupio je s dužnosti, izgubivši povjerenje većine članova stranke. Sanchez je ušao u pregovore oko sastavljanja velike lijeve koalicije s Podemosom, Ujedinjenom ljevicom te regionalnim strankama koje podržavaju organiziranje referenduma u pokrajinama Kataloniji i Baskiji. Većina članova izvršnog odbora PSOE-a ne želi biti dio koalicije “stranaka koje prijete teritorijalnoj cjelovitosti Španjolske”.

Komentiraj