Španjolski tehnički premijer Mariano Rajoy u utorak je ponovio da je otvoren za razgovore s političkim protivnicima nakon izbora na kojima je izgubio apsolutnu većinu, te je od njih zatražio da podupru vladu koja će braniti španjolsko jedinstvo suočeno s katalonskom borbom za neovisnošću.

Rajoy nije izrijekom imenovao svoje političke konkurente, socijaliste i Ciudadanos, u svom pozivu na formiranje “široke vlade ostvarene konsenzusom”.  Međutim, pozvao je stranke koje dijele stajališta PP-a o pitanjima kao što su španjolsko jedinstvo da djeluju zajedno.

Rajoy, čija je Narodna stranka (PP) dobila najviše mjesta na izborima 20. prosinca ali nije dobila većinu, također je rekao da bi novi izbori bili nepoželjni. Kada bi se i održali, izrazio je želju da ponovno vodi svoju stranku.

Razlike o tome treba li Katalonija dobiti pravo na referendum o neovisnosti postale su kamen smutnje u pokušajima formiranja vlade.

Socijalisti su u utorak ponovili da ni u kojem slučaju neće poduprijeti vladu koju će voditi PP ili Rajoy, dok Rajoy i dalje ne odbacuje mogućnost velike koalicije PP-a i socijalista.

Savez te vrste dao bi Španjolcima stabilnost koju trebaju u nastavku ekonomskog oporavka, rekao je Rajoy.

Narodna stranka na izborima je dobila 123 mjesta dok joj je za većinu trebalo 176. Socijalisti su na drugom mjestu s 90 mjesta, a potom Podemos i Ciudadanos sa 67 i 40 mjesta.

Komentiraj

FOTO:EPA/SERGIO BARRENECHEA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.