Tijekom raznih festivala diljem Španjolske od početka srpnja bikovi su usmrtili sedmero ljudi, od čega četiri samo proteklog vikenda, prenosi BBC. Svi smrtni slučajevi dogodili su se na uličnim utrkama s bikovima, ne u arenama, što je neuobičajeno visok beoj smrtnih slučajeva za tako kratko vrijeme.

Među poginulima je i 36-godišnji gradski vijećnik koji je preminuo u Peñafielu, gradu u blizini Valladolida. U Lerinu je poginuo 18-godišnji muškarac. Ostali smrtni slučajevi dogodili su se na festivalima u regijama Valencije, Murcije, Toleda, Castellona i Alicantea.

 

  • Prošle su godine toreadori ubili više od 7200 bikova diljem Španjolske. Gotovo 2000 borbi s bikovima ili ‘corride’ održavaju se u zemlji svake godine, ali njihove su brojke u padu. 2010. godine Katalonija je postala druga španjolska regija nakon Kanarskih otoka koja je zabranila ovu tradiciju.

 

Protivnici ovog natjecanje opisuju kao barbarsko, a pristalice, među kojima je i španjsolki premijer Mariano Rajoy, kažu kakao je ta tradicija drevni oblik umjetnostu duboko ukorijenjen u nacionalnoj povijesti.

Španjolski zakon donesen 2013. godine brani borbe s bikovima kao dio nacionalnog kulturnog naslijeđa, navodeći kako je državna dužnost ‘sačuvati ga i promicati’. Prema podacima ekonomskog stručnjaka Juana Medine, borbe s bikovima 2013. su godine donijele 202,4 milijuna eura, od čega je 59 milijuna prihodi od poreza na promet.

Komentiraj