U napadu američke bespilotne letjelice u Somaliji ubijeno je više od 150 militanata al-Shababa, objavio je u ponedjeljak Pentagon, a prenijele svjetske agencije. Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis objavio je kako je u napadu pogođen trening kamp, gdje su militanti planirali veliki napad.

“Znamo da su planirali napustiti kamp, a predstavljali su veliku opasnost za američke snage i Afričku uniju”, rekao je Davis. Prema prvim procjenama, dodao je, poginulo je više od 150 terorističkih boraca.

Napad je izveden u subotu, a kamp koji je napadnut nalazi se oko 195 kilometara od glavnog grada Mogadishua. Davis je otkrio i kako su već neko vrijeme nadzirali kamp. “Postojale su indicije da se sprema početak njihove akcije”, rekao je i dpodao kako je grupa bila vrlo blizu završetka specijalističkih treninga kako bi provela ‘napadačke operacije’, iako nije otkrio metu tih napada.

Al-Shabab je podružnica al-Qaede, a 2011. godine snage Afričke unije su ih istjerale iz Mogadishua, ali nastavili su sa stalnim napadima kako bi svrgnuli vladu, koju podupire Zapad. Skupina je objavila kako je prošlog mjeseca izvela nekoliko napada, uključujući bombaški napad na restoran u gradu Baidoai.

Komentiraj