Tisuće pristaša pokreta za prava homoseksulaca okupile su se na ulicama češkoga glavnoga grada u povodu Povorke ponosa u subotu izražavajući solidarnost sa žrtvama masovne pucnjave u noćnom klubu Orlando u lipnju.

“Ljubav je jača od mržnje” jedna je od glavnih poruka ovogodišnje povorke za koju su organizatori rekli da je privukla između 15.000 i 20.000 ljudi.

U terorističkom napadu na popularni gay klub Orlando na Floridi 12. lipnja ubijeno je 49 ljudi izazvavši međunarodno izražavanje solidarnosti s LGBT zajednicom.

Povorka u subotu događaj je počela odavanjem počasti žrtvama napada na središnjemu gradskom trgu.

Prosvjednici se također zauzimaju za veću toleranciju u samoj Češkoj.

“Istospolni parovi u Češkoj ne mogu posvajati djecu, to se mora promijeniti”, kazao je stanovnik Praga koji prisustvuje povorci.

Češka ne dopušta istospolne brakove, no homoseksualni parovi mogu ući u civilno partnerstvo.

Među pristašama u povorci su bili češka ministrica regionalnog razvoja Karla Slehtova i praška gradonačelnica Adriana Krnacova te mnoge poznate osobe iz praškoga javnoga života.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.