U žestokim sukobima od subote između džihadističke skupine Islamska država (IS) i rivalskih pobunjenika u pokrajini Alep poginulo je oko 50 ljudi, naveo je u nedjelju Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Raste nezadovoljstvo u Latakiji, uporištu alavitske zajednice kojoj pripada i predsjednik Bashar al-Assad. Tisuću osoba je prosvjedovalo u subotu zahtijevajući suđenje predsjednikovu nećaku nakon što je ubio visokog dužnosnika zrakoplovstva, navodi SOHR.

Ofenziva koju vode džihadisti IS kako bi presjekli put opskrbi rivalskih pobunjenika između Azaza, na turskoj granici i Alepa završila je smrću najmanje 37 pobunjenika i 10 članova IS, prema SOHR.

IS je zauzela samo jedno od četiri sela koje je željela oteti od islamističkih pobunjenika na sjeveru pokrajine Alepa. IS je u subotu izvela dva samoubilačka napada, jedan auto-bombom i drugi eksplozivnim pojasom, precizira SOHR.

 

  • U regiji Sal Gab u središtu zemlje, koalicija islamističkih pobunjenika i džihadista Fronte al-Nusra, sirijskog ogranka al Qaede, osvojila je od sirijske vojske u nedjelju nekoliko sela i približila se mjestu Jurin, glavnom stožeru snaga režima te regije.

 

U pokrajini Idleb, četiri djevojčice su ubijene kada je sirijsko vojno zrakoplovstvo bacilo bačvu eksploziva na jednu školu, naveo je SOHR.

U gradu Latakija, alaviti tvrde da će prosvjedovati sve dok Suleiman al-Assad, predsjednikov nećak, ne bude kažnjen za ubojstvo pukovnika Hassana al-Sheikha u četvrtak navečer, kada ga se ovaj usudio preteći na prometnici Latakije.

Oko tisuću prosvjednika nosilo je u subotu fotografije Hassana al-Sheikha i skandiralo slogane potpore vojsci.

U Damasku je prema posljednjim podacima službene agencije Sana, u subotu poginulo 11 ljudi, među kojima troje djece i 46 je ranjeno u raketnoj paljbi pobunjenika. U četiri godine je u sukobu u Siriji poginulo više od 240.000 ljudi, od kojih 12.000 djece, prema podacima SOHR-a koji dodaje da je polovica stanovništva bila prisiljena na bijeg.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.