Češki premijer Bohuslav Sobotka odgodio je za najmanje dva tjedna formalnu ostavku svoje vlade, zbog posjeta Kini predsjednika Miloša Zemana kojem je ona trebala biti uručena u četvrtak, objavio je glasnogovornik vlade.

Sobotka, šef socijaldemokratske stranke (ČSSD) najavio je u utorak ostavku, koja za sobom povlači i ostavku njegove vlade, zbog sukoba s ministrom financija, utjecajnim milijarderom Andrejem Babišem, kojega sumnjiči za prijevare.

“Premijer Sobotka zatražit će danas od predsjednika Miloša Zemana da utvrdi datum kada će mu formalno biti uručena ostavka vlade”, rekao je glasnogovornik Martin Ayrer u priopćenju.

“Političke konzultacije unutar aktualne koalicije održat će se prije tog datuma, s ciljem da se nađe rješenje aktualne političke situacije”, dodao je.

Premijer se u utorak ponovo pitao na koji način je Babiš, najpopularniji političar u zemlji, stvorio dugovanja svoje tvrtke Agrofert od 1,5 milijarde kruna (oko 55 milijuna eura), o podrijetlu tog novca i sumnjama u fiskalne prijevare uz te transakcije.

“Za sve moraju vrijediti jednaka pravila. Ministar Babiš je u ogromnom sukobu interesa”, rekao je Sobotka. Babiš, šef centrističkog pokreta Ano, odbacuje sve optužbe.

Zeman od 11. do 18. svibnja putuje u posjet Kini a uz njega bi trebala putovati i petorica ministara.

“Mi smo smatrali da bi bilo bolje da se ne radi o ministrima u ostavci”, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Milan Chovanec.

Nakon parlamentarnih izbora previđenih 20. i 21. listopada, slijede početkom 2018. predsjednički izbori.

Komentiraj