Srpsko narodno vijeće (SNV) i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA) i službeno su zadarskoj Policijskoj upravi prijavili obilježavanje 75. obljetnice ustanka naroda Like 27. srpnja iznad mjesta Srba, pokraj spomenika gdje je prije nekoliko dana Autohtona Hrvatska stranka prava (A HSP) podignula šator.

Voditeljica Odjela za kulturu SNV-a Aneta Lalić rekla je za Hinu da oni od organizacije skupa ne odustaju, a od državnih tijela očekuju da im osiguraju “njihovo pravo da obilježe 75. obljetnicu ustanka protiv fašizma”.

Podsjetila je da je policija jakim snagama i proteklih godina morala štititi skup te izrazila nezadovoljstvo što se “ti paralelni skupovi ne zabranjuju iako njihovi govori i pjesme veličaju fašizam, negiraju holokaust i puni su govora mržnje”.

Zadarska Policijska uprava, kako je rekao njezin glasnogovornik Elis Žodan, “nema nikakve novosti za javnost”, osim da nije bilo remećenja javnog reda i mira. Opovrgnuo je da jučer uhićena jedna osoba, za koju mediji navode da je uhićena zbog remećenja skupa Autohtone Hrvatske stranke prava. Na pitanje zbog čega je policija odvela branitelja Zorana Hercega  koji se  protivio održavanju skupa te stranke, Žodan je odgovorio da je “jedna osoba bila pozvana na obavijesni razgovor, nakon kojeg je puštena jer nisu bili utvrđeni elementi prekršajnog ni kaznenog djela”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.