Njemačka planira donijeti zakon o uvođenju nasumičnih testiranja pilota na drogu i alkohol,  u nadi da će smanjiti rizik da se ponovi nesreća poput one Germanwingsa u ožujku, piše Bild am Sonntag navodeći riječi ministra prometa Alexandera Dobrindta.

Nacrt slijedi preporuke radne skupine ministarstva prometa koja je oformljena nakon što se pilot Germanwingsa zabarikadirao u kabini zrakoplova i srušio ga u francuskim Alpama pri čemu je poginulo 150 ljudi.

Nakon te nesreće pronađeni su dokazi da je kopilot, koji je patio od depresije i bojao se da će izgubiti posao, tražio načine da se ubije a i skrivao bolest od poslodavca, što je potaklo javnu raspravu o nadzoru i liječničkoj tajni.

“Mislim da je razumno da se piloti nasumično provjeravaju na konzumaciju alkohola, droge i lijekova”, rekao je Dobrindt za list.

Važno je, naglasio je, da zrakoplovne tvrtke dobiju zadaću provođenja provjera. List kaže da Dobrindt planira predstaviti novi zakon vladi sljedeće godine.

Markus Wahl, glasnogovornik njemačkog sindikata pilota Vereinigung Cockpit, kritičan je prema prijedlogu.

“S našeg stajališta, planirani nasumični testovi su potpuno pogrešni. Oni nemaju veze s nesrećom Germanwingsa i stavit će čitavu profesiju pod znak sumnje”, rekao je.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.