Španjolska vlada poručila je u utorak kako će poduzeti mjere da bi obranila španjolske policajce poslane u Kataloniju da spriječe održavanje referenduma nakon što je sindikat policije javio kako ih se izbacuje iz katalonskih hotela.
“Niti jedan pripadnik civilne garde i španjolske policije neće napustiti niti jedan hotel dok god ondje ima važeći ugovor”, izjavio je španjolski ministar unutarnjih poslova Juan Ignacio Zoido.
Mnogi stanovnici Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske, bijesni su na policajce zbog njihovog nasilnog micanja stanovnika s biračkih mjesta prilikom čega su ozlijedili stotine zagovornika referenduma. Španjolska vlada je priopćila kako će policajci ostati ondje koliko god bude potrebno premda se pretpostavljalo da će napustiti Kataloniju nakon završetka referenduma.
U ponedjeljak navečer je više desetaka prosvjednika izašlo pred hotele u kojima su odsjeli španjolski policajci te udaranjem u tave i povicima tražilo njihov odlazak. Oko 500 policajaca moralo je otići iz nekoliko hotela nakon što su to zatražili upravitelji hotela.
Državno odvjetništvo iz Barcelone istražuje da li su to učinili pod prijetnjama ili mogućom suradnjom s prosvjednicima ili lokalnim vlastima. Policajci su izbačeni iz hotela u mjestima Callela i Pineda del Mar.
U Pinedi del Mar, udaljenoj 60 kilometara od Barcelone, oko 200 osoba se pojavilo na ulazu u hotel prosvjedujući protiv policije. Policajci su uzvratili povicima “živjela Španjolska” i “Živjela nacionalna policija” dok ih je štitio kordon katalonske policije.
Ministar unutarnjih poslova Zoido rekao je kako će vlada poduzeti mjere kako bi se zaustavila “opsada” hotela da bi pripadnici civilne garde i nacionalne policije nastavili “ispunjavati zadaće pravne države”.
Ministar je tako odgovorio zahtjevu pet policijskih sindikata koji su zatražili zaštitu vlade od “napada, zlostavljanja i progona” u Kataloniji. Optužili su “radikalne grupe zagovornika nezavisnosti”.
Predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont zatražio je u ponedjeljak povlačenje svih policajaca poslanih da spriječe referendum. Policajci su ondje poslani nakon što je Ustavni sud zabranio referendum, kojeg je regionalna vlada ipak organizirala, a vlada u Madridu smatra “da se nije dogodio”.
U utorak se u Kataloniji održava opći štrajk kojim deseci tisuća ljudi prosvjeduju protiv policijske akcije u nedjelju.

Komentiraj