) – Japanska vlada priznala je prvi put da je do leukemije kod jednog radnika unesrećenog u centrali Fukushima došlo zbog radijacija, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva.

Iako je bilo i drugih bivših radnika postrojenja Fukushima Daiichi, pogođenog tsunamijem 11. ožujka 2011. na sjeveroistoku zemlje, koji su u međuvremenu dobili karcinom, ovo je prvi put da je izloženost radioaktivnosti u postrojenju službeno navedena kao uzrok u izbijanju bolesti.

“Ovaj slučaj ispunjava preduvjete” za priznavanje, objasnio je dužnosnik ministarstva na konferenciji za tisak u Tokiju.

Bivši radnik imao je tridesetak godina kad je radio, od listopada 2012. do prosinca 2013., u centrali Fukushima Daiichi. Proveo je ranije još nekoliko mjeseci na drugom nuklearnom postrojenju.

Uz ovo prvo priznavanje, još se ispituju tri slučaja, istaknulo je ministarstvo koje je prethodno odbacilo nekoliko drugih dosjea koje su podnijeli bivši radnici.

 

Komentiraj

FOTO:GettyImages
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.