Godinu dana nakon pokretanja istrage, francusko tužiteljstvo odbacilo je predmet protiv šefice MMF-a Christine Lagarde o kontroverznoj arbitraži o više od 400 milijuna eura koje je država isplatila francuskom poslovnom čovjeku Bernardu Tapieu 2008.

Glavni tužitelj Kasacijskog suda pri Pravosudnom sudu Republike odbacio je predmet “Tapie” protiv glavne direktorice MMF-a i proslijedio takvu preporuku sucima, izjavio je u utorak izvor blizak predmetu.

Sud nije potvrdio tu informaciju a odvjetnik Christine Lagarde u Parizu, Yves Repiquet, nije je prokomentirao.

Ako suci Pravosudnog suda, jedine instance koja smije istraživati članove francuske vlade za djela počinjena tijekom vršenja njihove dužnosti, prihvate preporuke o odbacivanju predmeta, krivično gonjenje nekadašnje ministrice ekonomije bit će prekinuto.

Direktorica MMF-a ispitana je 27. kolovoza 2014. zbog “nemara” u toj aferi, a suci su joj predbacivali da nije formalno osporila arbitražu kad je ova objavljena.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.