Poljski sud koji treba donijeti odluku o izručenju redatelja Romana Polanskog Sjedinjenim Državama zbog slučaja seksualnog odnosa s maloljetnicom iz 1977. priopćio je u srijedu da nije primio zatraženu pravnu pomoć od Sjedinjenih Država prije isteka roka.

Na sjednici u svibnju sud je kazao da je zatražio dodatne informacije od američkih vlasti do 8. kolovoza, a sada je rok produljio do sredine rujna odnosno do datuma koji bi trebao biti dovoljan da dokumenti eventualno stignu poštom, rekao je sudac Waldemar Zurek sa suda u Krakowu.

 

  • Oscarovac Polanski izjasnio se da je kriv za spolni odnos s 13-ogodišnjom djevojčicom na snimanju u Los Angelesu 1977.

 

 

Po poljskom zakonu ako sud donese pozitivnu odluku o izručenju tada će slučaj prijeći u nadležnost ministra pravosuđa koji će donijeti konačnu odluku.

Oscarovac Polanski izjasnio se da je kriv za spolni odnos s 13-ogodišnjom djevojčicom na snimanju u Los Angelesu 1977.

Odslužio je 42 dana u zatvoru kao dio nagodbe a potom je otišao iz Sjedinjenih Država vjerujući da bi sudac mogao promijeniti odluku i staviti ga u višegodišnji zatvor.

Godine 2009. Polanski je uhićen u Zuerichu na temelju američke tjeralice i stavljen u kućni pritvor. Oslobođen je 2010. nakon što su švicarske vlasti odlučile da ga neće izručiti.

Komentiraj