Slovenski slobodni umjetnik Marko Brecelj u srijedu je izveo prosvjedni performans pred zgradom općine u Kopru gdje živi, istresavši iz građevinskih kolica 50.000 kovanica euro-centa, teških 120 kilograma.

Njegova predstavnica za medije pojasnila je da je tako izrazio neslaganje s  kulturnom politikom lokalnih vlasti. Općina je ove godine tradicionalnom  glazbenom festivalu koji organizira Breceljevo “Društvo prijatelja umjerenog napretka” dodijelile samo 500 eura, pravi sitniš u odnosu na stvarne  troškove organizacije te ljetne priredbe koja traje cijeli tjedan i obogaćuje turističku ponudu grada-luke.

HINA / Stanko GRUDEN /STA
HINA / Stanko GRUDEN /STA

Kantautor, pjesnik  i performer Marko Brecelj rodio se 1951. godine u Sarajevu, a vrhunac slave u bivšoj Jugoslaviji doživio je kao osnivač i frontmen slovenske  rok grupe “Buldožer”, u  70-im i  80-im godinama prošlog stoljeća.

Ističe se društveno angažiranim performansima kojima upozorava na društvene probleme.
Za ploču “Cocktail” za koju je aranžmane napisao skladatelj Bojan Adamič Brecelj je 1974. dobio nagradu “Sedam sekretara SKOJ-a” koje se u vrijeme bivše države dodjeljivala najperspektivnijim mladim  stvaraocima.

Komentiraj