Slovenski elektronički mediji popratili su u nedjelju navečer objavu izlaznih anketa o rezultatima izbora za Hrvatski sabor kao svoju udarnu vijest, uz tvrdnju kako su se pokazale točnima prognoze da će to biti najneizvjesniji parlamentarni izbori u Hrvatskoj koji su do sada  ikad održani.

Vrlo neizvjestan rezultat najavljivale su i ankete prije izbora, ali se dosad uvijek pokazivalo da su one ponešto podcijenile birače desnog centra, no izlazne ankete večeras  pokazuju  da će i SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste i HDZ-ovoj Domoljubnoj koaliciji pripasti po 56 mandata u Saboru, što  govori da je lijevi centar zadnjih mjeseci nadoknadio velik zaostatak, navodi u prvom komentaru Slovenska televizija.

Premijeru Zoranu Milanoviću  se “očito isplatila agresivnija retorika” u kojoj je preuzeo “nacionalističku agendu” HDZ-a, pa i retorika s nekim susjednim zemljama poput Mađarske i Srbije.

Slovenska POP-televizija također iznosi ocjenu da će rezultat izbora biti “vrlo tijesan” i da je konačan ishod “nemoguće najaviti”.

Ako se rezultat izlaznih anketa potvrdi večeras i u prvim privremenim službenim rezultatima, to bio moglo značiti da će novu hrvatsku vladu biti vrlo teško sastaviti, odnosno da bi pregovori o tome mogli potrajati čak do kraja godine i da će ta vlada biti “nestabilna”, ocjena je izvjestiteljice POP-TV-a iz Zagreba.

Večeras objavljene izlazne ankete potvrđuju najave da se radilo o vrlo neizvjesnoj izbornoj utrci vladajuće SDP-ove koalicije i oporbenog HDZ-a, iznenađujući je uspjeh nekih nezavisnih lista, ali izbornom rezultatu u deset izbornih jedinica treba još pribrojiti 3 zastupnika koje bira dijaspora, te osam zajamčenih mjesta koja dobivaju nacionalne manjine,  zbog čega je u sadašnjem trenutkuu nemoguće odrediti izbornog pobjednika, navodi Slovenska tiskovna agencija STA, koja podsjeća da je za sastavljanje većinske vlade potrebno osigurati najmanje 76 mandata u Saboru koji ima 151 zastupnika.

Ljubljansko “Delo” rezultate izlazne ankete uzima kao potvrdu prijašnjih analiza po kojima će se između koalicija koje su formirale ljevica i desnica voditi “mrtva utrka” s potpuno neizvjesnim  konačnim ishodom.

Komentiraj

FOTO:Marijan Susenj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.