Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila prijedlog izmjena zakona o državnoj granici s mjerama koje bi se poduzele u slučaju ponovnih masovnih migracija, kazala je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

Izmjene među ostalim predviđaju odštete vlasnicima poljoprivrednih zemljišta na čijim su parcalama prepreke i ograde ili video i druga oprema namijenjena kontroliranju granice, potvrdila je Gjerkeš Žnidar, a u tu je svrhu vlada rezervirala 280.000 eura.
Prijedlogom zakona određuju se za policajce postupci za određivanje vjerojatnosti ilegalnog prijelaza granice radi efikasnijeg nadzora, određuju tehnička sredstva za fotografiranje, video i audio snimanje migranata i granice, te prometa na graničnim prijelazima. Također se daje zakonski okvir za upotrebu tih sredstava.
Zakon spada u okvir mjera koje je vlada zadnjih tjedana najavljivala kao izraz pripravnosti u slučaju da dođe do novih ilegalnih migracija i navala na slovensku granicu. Potvrđeno je međutim da vlada novi zakon o strancima koji bi također doveo do restrikcija i bržeg postupka odbijanja zahtjeva za azil u Sloveniji još nije predložila zbog nekih rezervi koje u tom pogledu imaju koalicijski partneri u vladi i neki stručnjaci za humanitarno pravo.

Komentiraj