Slovenska vlada priprema malu poreznu reformu u okviru koje će vjerojatno malo povećati porez na dobit, a smanjiti poreze i doprinose koje poslodavci plaćaju za stručnjake i visokokvalificirane radnike, dok će se uvođenje poreza na nekretnine odgoditi na 2015.

“Ukupno porezno opterećenje za poduzeća u Sloveniji nije visoko, tu smo ispod prosjeka Europske unije i vrlo konkurentni”, kazao je na konferenciji za novinare ministar financija Dušan Mramor koji ne vidi prostor za dalnje smanjivanje korporativnih poreza na dohodak.
Vlada predviđa javnu raspravu o svojoj poreznoj reformi u prvoj polovici ove godine. Održat će se i konzultacija sa sindikatima i poslodavcima,  a ukupna porezna opterećenja smanjila bi se za 60 do 70 milijuna eura, pri čemu kako je naglasio Mramor treba paziti i na porezne prihode zbog daljnjeg smanjenja proračunskog deficita.
Vlada ne namjerava smanjiti sadašnji porez na dobit koji je sa stopom od 17 posto vrlo mali nego ga vjerojatno malo povećati s početkom iduće godine.
Manju stopu poreza na dobit od Slovenije u EU ima samo Irska, ali se Slovenija unatoč tome susreće s problemom malih stranih investicija zbog neelastičnog radnog zakonodavstva i visokih poreza i doprinosa koje plaćaju poslodavci, što smanjuje konkurentnost slovenske ekonomije.

Prema riječima Mramora, Slovenija će izvršiti porezno restrukturiranje za 60-70 milijuna eura kako bi porezno opterećenje bilo pravednije, a razmišlja se o smanjenju poreza na plaće visoko kvalificiranih i stručnih radnika, od čega se lani odustalo.
“Cilj je smanjiti poreze na plaće najproduktivnijih ljudi. Postoje drugi načini za povećanje poreznih prihoda  u gospodarstvu, a da se time ekonomiji na napravi šteta”, kazao je Mramor.

Iako su prve pripreme za oporezivanje imovine provedene još prije desetak godina, a uvođenje tog poreza prije dvije godine poništio ustavni sud, uvođenje poreza na nekretnine vlada premijera Mire Cerara ponovo će odgoditi zbog potrebnog sređivanja evidencije o nekretninama i njihovoj vrijednosti, što bi trebalo biti završeno u razdoblju 2018-2020, naveli su u slovenskom ministarstvu financija.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.