U Sloveniju su u četvrtak preko graničnog prijelaza Gruškovje/Macelj pokušala ući trojica maloljentih migranata s afganistanskim državljanstvom, ali ih je granična policija otkrila i vratila hrvatskim kolegama, priopćila je u petak slovenska policija.

Najprije je u ranim jutarnjim satima pregledom teretnog vozila koe je vozio makedonski vozač pronađen Afganistanac koji se skrivao među teretom u unutrašnjosti vozila, a nekoliko sati kasnije na istom su prijelazu zatečena i vraćena hrvatskoj policiji još dvojica maloljetnika sakrivena u kamionu koji je vozio 40-godišnji turski državljanin.

Prema podacima slovenskog ministarstva unutarnjih poslova pokušaji ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju su povećani, ali još nema masovnijeg vala migranata iako se Slovenija prema navodima vlade priprema i na taj scenarij, a parlament uskoro treba promijeniti zakon o strancima i dodatno zaoštriti politiku azila.

Na summitu EU-a u Bruxellesu koji je završen u petak bilo je riječi i o problematici ilegalnih migracija, a slovenski premijer Miro Cerar kazao je kako je od austrijskog kolege kancelara Kristiana Kerna dobio uvjeravanja da će režim nadzora austrijske južne granice sa Slovenijom biti prilagođavan situaciji.

Cerar je u četvrtak uizjavio kako su austrijske najave produženja posebnog režima kontrole unutarnje granice u Schengenskom prostoru nepotrebne kad je riječ o austrijsko-slovenskoj granici jer u Sloveniji nema migranata, te da ona dobro štiti granicu s Hrvatskom.

Cerar upozorava da bi eventualni produženi nadzor i kontrole na graničnim prijelazima s Austrijom štetili gospodarskoj suradnji i dobrosusjedskim odnosima Ljubljane i Beča.

“Očekujem da će Europska komisija donijeti objektivne kriterije prema kojima će ubuduće dopuštati samo privremeni nadzor unutarnjih granica u okviru Schengena”, kazao je u petak u izjavi novinarima Cerar.

Komentiraj