U ponedjeljak je do 21 sat u Hrvatsku ušlo 8. 442 migranta,  a od početka migracijske krize 312. 113, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Večeras je u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu bilo 3. 900 osoba, a i dalje se očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije. MUP je najavio da se u utorak u 8 sati u Slavonskom Brodu (Bjeliš) u Prihvatnom zimskom tranzitnom centru očekuje dolazak prvih migranata vlakom iz Tovarnika.

U slavonskobrodski privremeni zimski tranzitni centar za migrante u utorak u 8 sati stići će prvi vlak s 1000 izbjeglica iz kampa u Opatovcu, a od srijede bi vlakom trebale stizati grupe od po 1000 izbjeglica direktno iz Šida, gdje će ih uz srbijansku policiju registrirati pripadnici Frontexa među kojima će biti i policajci iz Hrvatske, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije dogovorili su prijevoz migranata vlakom izravno iz Šida do zimskog tranzitnog centra u Slavnoskom Brodu.

Sloveniji pomažu 32 strana policajca, najviše Litvanaca

Sloveniji u suočavanju s izbjegličkom krizom pomažu 32 strana policajca, među kojima je 20 iz Litve, osam iz Austrije i pet iz Njemačke, na graničnim prijelazima s Hrvatskom i u blizini izbjegličkih kampova.

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da Slovenija razgovara s više zemalja koje bi mogle ponuditi takvu vrstu pomoći, a uz zemlje iz Višegradske skupine navodno su je ponudile Italija, Francuska, Španjolska i Nizozemska.

 

  • Češka vlada potvrdila je u ponedjeljak da će Sloveniji poslati 20 policajaca, 30 ih je ponudila Slovačka, a najviše 50 Mađarska.

 

Još nije poznato je li Slovenija odgovorila na ponudu ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da Hrvatska susjednoj državi pošalje 50 svojih policijskih službenika radi boljeg reguliranja migrantskog vala i šatora iz strane donacije.

Slovenski premijer Miro Cerar više je puta prošlog tjedna upozorio da je slovenska granica s Hrvatskom ujedno i schengenska granica i da očekuje da će Sloveniji biti ponuđeno više stotina europskih policajaca s opremom, jer sama ne može braniti 670 kilometara dugu kopnenu granicu s Hrvatskom koja je članica EU-a, ali ne i Schengenskog prostora.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Damir SENČAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.