Policija slovenskoga grada Novo Mesto objavila je u subotu ujutro da prema mjestu Rigonce, nedaleko od graničnog prijelazu s Hrvatskom Harmica/Rigonce dolazi nova skupina izbjeglica koja prelazi zelenu granicu, a stigla je vlakom oko 5 sati ujutro u kojem je prema podacima hrvatskih vlasti bilo 1339 migranata.

Slovenski mediji u petak navečer javili su da su slovensku policiju hrvatske kolege obavijestili o dolasku vlakova na granicu tijekom noći u intervalima od četiri sata, pa se zato u noći na subotuu opet očekuje rekordan dolazak izbjeglica kojih je u prvih tjedan dana u Sloveniju ušlo oko 40.000, ali većina i otišla prema Austriji i Njemačkoj.

Slovenska novinska agencija STA prenosi pak da je noću na subotu u općinu Cirkulane stiglo 1500 izbjeglica te da ih hrvatska policija nije najavila.

Slovenija redovito optužuje hrvatske vlasti da izbjeglice proslijeđuje ne dogovarajući se s njima.

 

  • Policijska postaja Novog Mesta je u petak navečer objavila da je prijelaz u Sloveniju počela skupina od 1370 migranata i potvrdila da je s hrvatske strane dolazak te skupine bio najavljen i da su do granice dovezeni vlakom.

 

U petak i u subotu ujutro,  u Rigonce je ušlo oko 13.000 izbjeglica, prema podacima policijske postaje Novo Mesto.

Ured premijera Mire Cerara potvrdio je u petak da je vlada na izvanrednoj sjendici potvrdila osnivanje nacionalnog kriznog centra koji će pratiti migracijski val i donositi analize. Za posjeta prihvatnom centru u Brežicama u petak Cerar je ponovo upozorio da je priljev izbjeglica iz susjedne Hrvatske prevelik i nekoordiniran sa Slovenijom. Zbog toga slovenska vlada ne isključuje mogućnost postavljanja fizičke barijere na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom ako se ne nađe zajedničko europsko rješenje, a pritisak izbjeglica bude prevelik.

Europske zemlje trebaju se u nedjejlju u Bruxellesu okupiti na sastanku kako bi se dogovorile da prestanu prebacivati migrante kod svojih susjeda bez prethodnih konzultacija, stoji u nacrtu dokumenta pripremljenog za sastanak u koji je uvid imao njemački dnevni list FAZ od subote.

Komentiraj

FOTO:Jurica Galoic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.