Migranti smješteni u šatorskom kampu Šentilju uz granicu s Austrijom popodne su mimo kontrole slovenske policije počeli prelaziti pješice na austrijsku stranu, gdje ih je austrijska vojska autobusima prebacila u obližnje šatorsko naselje.

Tako je u Šentilju koji može primiti oko 2000 migranata u tranzitu ostalo još samo stotinjak migranata, ali se očekuju novi dolasci migranata iz ostalih tranzitnih centara jer migranti iz Slovenije u Austriju prelaze kod Šentilja i u Gornjoj Radgoni.
Prema podacima slovenske policije, Austrija je od petka do sredine današnjeg dana primila nešto više od 4000 izbjeglica iz Slovenije, što ne odgovara u potpunosti podacima koje je posredovala austrijska policija koja tvrdi da za ulazak migranata iz Slovenije nema dnevnog limita.

Oko 500 migranata iz prihvatnog centra u Vrhniki popodne je prema Austriji upućeno vlakom, a došlo je i do rasterećenja koncentracije migranata u Brežicama i Dobovi, gdje su ih popodne čuvali naoružani pripadnici vojske.

Dosadašnji troškovi koje je Slovenija imala s migrantima iznose 2,3 milijuna eura, a zatražena je pomoć Europske unije, potvrdio je popodne državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

Komentiraj

FOTO:HINA/ Damir SENČAR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.